Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 21:07
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες από τις πλέον εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή

ΕΚΤ: Οι ελληνικές τράπεζες από τις πλέον εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή

Οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης που διατρέχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, όπως ξηρασία, πλημμύρες και πυρκαιές, όπως έδειξε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αναλυτικότερα, έως το ένα-τρίτο των τραπεζικών δανείων της Ευρωζώνης που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις είναι εκτεθειμένο στους κλιματικούς κινδύνους, προειδοποιεί η ΕΚΤ, με το μεγαλύτερο ρίσκο να διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες και να ακολουθούν οι ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες. 

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το 30% των εταιρικών δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχει αποδέκτη επιχειρήσεις με έδρα περιοχές όπου ο κινδυνος πλημμύρων, ξηρασίας, υπερβολικού καύσωνα, πυρκαϊών ή αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι υψηλός ή τείνει να αυξηθεί. «Οι εν λόγω κίνδυνοι ενδεχομένως να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εάν οι εκπομπές ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν μειωθούν αποτελεσματικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ή στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες δεν καταφέρουν να ανταποκριθούν στην κλιματική αλλαγή», επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΚΤ. 

Με το 18% των επιχειρήσεων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, έλλειψη νερού ή πυρκαϊές, οι τράπεζες στις χώρες αυτές είναι φυσικό να είναι οι πλέον εκτεθειμένες και να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Περίπου το 80% των ελληνικών τραπεζών και το 40% των ισπανικών και πορτογαλικών υπόκεινται σε πολλαπλούς και αυξανόμενους κινδύνους. Παρότι τα δύο-τρίτα των δανείων σε περιοχές με υψηλούς ή αυξανόμενους κινδύνους είναι εξασφαλισμένα από εγγυήσεις, το ήμισυ εξ αυτών είναι εξασφαλισμένο από φυσικό ενεργητικό – του οποίου η αξία αυτή καθευατή υπόκεινται στους ίδιους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής – σε τομείς όπως μεταποίηση και real estate. 

Σημειώνεται ότι μόνο το ένα-τρίτο των οικονομικών ζημιών στην Ευρωζώνη που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή έχουν ασφαλιστική κάλυψη αυτή τη στιγμή, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται στο χαμηλό ποσοστό του 12% στην Νότια Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη της ΕΚΤ, επικαλούμενη στοιχεία της Eurostat και της NatCatSERVICE.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News