Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 19:59
ΕΚΤ

Διάσταση απόψεων ως προς την αύξηση των αγορών ομολόγων, έδειξαν τα πρακτικά της ΕΚΤ

Διάσταση απόψεων ως προς την αύξηση των αγορών ομολόγων, έδειξαν τα πρακτικά της ΕΚΤ

Μικρότερη αύξηση στις αγορές ομολόγων εξέτασαν οι διαμορφωτές πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του προηγούμενου μηνός, παρότι εν τέλει συμφώνησαν να ανεβάσουν την ταχύτητα των αγορών αυτό το τρίμηνο με την προϋπόθεση να τις ελλατώσουν αργότερα, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως δείχνουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Ανήσυχοι από τις αυξανόμενες αποδόσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφάσισαν τελικά να αυξήσουν σημαντικά τις αγορές ομολόγων για να ανακόψουν την κλιμάκωση του κόστους δανεισμού, η οποία αποτελεί περισσότερο αντανάκλαση του επανακαθορισμού των τιμών, παρά σημάδι βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών. 

Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων στο πλαίσιου του έκτακτου προγράμματος της ΕΚΤ για την αντιμέτωπιση της κρίσης από την πανδημία (ΡΕΡΡ), αυξήθηκαν κατά ένα-πέμπτο τον προηγούμενο μήνα, αύξηση αρκετή για να σταθεροποιήσει τις ομολογιακές αποδόσεις. Ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι θα ήταν καλύτερη μία μικρότερη αύξηση των αγορών ομολόγων, καθότι θα αντανακλούσε μία πιο ισορροπημένη αποτίμηση του κινδύνου και θα αποτύπωνε καλύτερα τις προσδοκίες για πιο γρήγορη ανάκαμψη.

«Τελικά όλα τα μέλη συντάχθηκαν με την πρόταση του οικονομολόγου Λέιν, ότι οι αγορές θα πρέπει να αυξηθούν ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, για να μειωθούν εν συνεχεία στο μέλλον», αναφέρεται στα πρακτικά. Αυτό δηλ. που υπογραμμίζεται στα πρακτικά είναι ότι η ευελιξία που προσφέρει το ΡΕΡΡ είναι συμμετρική, που σημαίνει ότι ο ρυθμός αγορών μπορεί να αυξάνεται και να μειωνεται ανάλογα με τις συνθήκες.  

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ως προς την αποτίμηση της αύξησης των αποδόσεων. Κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής συμφώνησαν ότι η αύξηση είναι πρώιμη, ενώ κάποιοι άλλοι την υποβάθμισαν, λέγοντας ότι αντανακλά μεν τις πιο αυξημένες πληθωριστικές προοπτικές, με το κόστος δανεισμού ωστόσο να παραμένει εξαιρετικά χαμηλά. Ορισμένοι δε, ισχυρίστηκαν ότι η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων πρέπει να είναι μεγάλη και σε μόνιμη βάση για να επηρεάσει ουσιαστικά το κόστος δανεισμού. 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 22 Απριλίου. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News