Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 14:59
BUSINESS & FINANCE

Το παράδοξο με τα χαρτονομίσματα του ευρώ

Το παράδοξο με τα χαρτονομίσματα του ευρώ

Παρότι αρκετοί έχουν σπεύσει να προεξοφλήσουν το τέλος «εποχής» για τα μετρητά, η πραγματικότητα δείχνει την ακριβώς αντίθετη «εικόνα». Κι αυτό, μάλιστα, παρά την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η αξία των -σε κυκλοφορία- χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ, έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία 10ετία, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πορείας μετάβασης προς την ψηφιακή εποχή.

Μάλιστα, στα τέλη του 2020, η αξία των χαρτονομισμάτων – κερμάτων εκτινάχθηκε σε πάνω από 1,4 τρισεκατομμύριο ευρώ, το υψηλότερο όλων των εποχών. Το συγκεκριμένο ποσό δε, ήταν υψηλότερο κατά 11% σε σχέση με τα τέλη του 2019.

Πώς, όμως, εξηγείται αυτό το παράδοξο;

Αφενός από την εκρηκτική άνοδο της ζήτησης για ευρωπαϊκά νομίσματα από χώρες εκτός της Ευρωζώνης: Περίπου το 30% έως το 50% των ευρωπαϊκών χαρτονομισμάτων – κερμάτων βρίσκεται εκτός της ζώνης του ευρώ, και ειδικότερα σε αναδυόμενες χώρες.

Αφετέρου από την τάση των Ευρωπαίων για συσσώρευση μετρητών, με στόχο την αύξηση των περιουσιακών τους στοιχείων: Περίπου το 50% των ευρωπαϊκών χαρτονομισμάτων – κερμάτων βρίσκεται σε καταθέσεις νοικοκυριών, εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το παράδοξο με τα χαρτονομίσματα του ευρώ-1

Εξάλλου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, παρά την αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών, το 1/5 των Ευρωπαίων εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μετρητά σε ημερήσια βάση, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι δύσκολα θα αποχωριστούμε την παραδοσιακή μορφή των εμπορικών συναλλαγών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News