Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 19:38
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Η άνοδος των αποδόσεων θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε νέα μέτρα στήριξης;

Η άνοδος των αποδόσεων θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε νέα μέτρα στήριξης;

Oταν το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι «καλύτερα, αμεσότερα και δυναμικότερα», δημιούργησε προσδοκίες σε επενδυτές και οικονομολόγους ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε αύξηση των αγορών ομολόγων.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι οι συνάδελφοί του με αυτή την άποψη και η προθυμία της ΕΚΤ να συγκρατήσει το πρόσφατο sell off στις αγορές ομολόγων θα δοκιμαστεί στην αυριανή συνεδρίαση.

Υπάρχουν πέντε παράγοντες που θα πρέπει να εξεταστούν:

– Χρηματοοικονομικές συνθήκες

Οι ονομαστικές αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων του ευρώ έχουν αυξηθεί εφέτος περίπου 30 μονάδες βάσης, όμως και πάλι παραμένουν πολύ χαμηλά με βάση τις ιστορικές προδιαγραφές. Το spread μεταξύ γερμανικών και ιταλικών 10ετών – βαρόμετρο της μεταβλητότητας των αγορών – έχει αυξηθεί ελαφρώς από το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό και διαμορφώνεται οριακά πάνω από τις 100 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, ο Πανέτα ανέφερε ότι η δέσμευση της ΕΚΤ το Δεκέμβριο να διατηρήσει «ευνοϊκές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες» έθεσε εν δυνάμει ένα «σημείο αναφοράς», που σημαίνει ότι η άνοδος του κόστους δανεισμού έκτοτε είναι «ανεπιθύμητη και πρέπει να αναχαιτιστεί».

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ το μόνο που ανέφερε είναι ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξέλιξη των μακροπρόθεσμων ομολογιακών αποδόσεων. Αναλυτές και επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά για να διαπιστώσουν ποιό είναι αυτό το σημείο που εάν ξεπεραστεί προκαλεί πρόβλημα.

Συνεπώς εάν η Λαγκάρντ δεν γίνει πιο ξεκάθαρη για το στόχο της ΕΚΤ ως προς τις συνθήκες χρηματοδότησης, οι αγορές θα συνεχίσουν τις ρευστοποιήσεις, με τις αποδόσεις να σημειώνουν περαιτέρω άνοδο και τότε η ΕΚΤ θα χάσει την αξιοπιστία της, προειδοποιεί η Αναλίζα Πιάτζα, αναλύτρια της MFS Investmente Management. 

– Αγορές ομολόγων

Παρά τις προειδοποιήσεις από τον Πανέτα και κάποιους άλλους διαμορφωτές πολιτικής, η ΕΚΤ δεν αύξησε ουσιαστικά τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ ύψους 1,8 τρισ.ευρώ.

«Οι πράξεις πρέπει να ακολουθούσουν τα λόγια», λέει ο Φλόριαν Χενς, οικονομολόγος της Berenberg, επισημαίνοντας ότι οι αγορές ομολόγων κάτω των 12 δισ.ευρώ επί τέσσερις συναπτές εβδομάδες έστειλαν λάθος μήνυμα. Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν από την Λαγκάρντ να πεί ότι τα 1 τρισ.ευρώ που έχουν απομείνει από το ΡΕΡΡ θα χρησιμοποιηθούν για να επιταχυνθούν οι αγορές ομολόγων, εάν οι αποδόσεις αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο αρχικό στάδιο της ανάκαμψης. Τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους πιστεύω ότι θα έπρεπε, εάν υπάρξει αξιοσημείωτη άνοδος των αποδόσεων, για την ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να διαφυλάξει την ανάκαμψη όσο θα συνεχίζεται ο εμβολιασμός», αναφέρει η Καταρίνα Ουτερμλ, οικονομολόγος της Allianz.

– Oικονομικές προοπτικές

Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει και τις νέες προβλέψεις της για την οικονομία. 
Οι οικονονολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, δεδομενου ότι ο αργός ρυθμός αύξησης του προγράμματος εμβολιασμού της Ε.Ε. θα συγκρατήσει την ανάκαμψη. Ωστόσο, αυτό θα αντισταθμιστεί με τη βελτίωση κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για εφέτος από 3,9% στο 3,8% και θα ανεβάσει ελαφρώς τις προβλέψεις της για το 2022 στο 4,3% από 4,2%. 

– Αύξηση πληθωρισμού

Η Ευρωζώνη κατάφερε μετά από πέντε μήνες πτωτικής πορείας των τιμών να παρουσιάσει αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η αλλαγή πλεύσης θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι πιο μόνιμο: ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα μπορούσε ακόμη και να ξεπεράσει το στόχο της ΕΚΤ που είναι ελαφρώς πιο κάτω από το 2%.

Παρότι όμως η ΕΚΤ πιθανότατα να αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για εφέτος και το επόμενο έτος, η Λαγκάρντ αναμένεται να τονίσει ότι η άνοδος αυτή αντανακλά κάποιους προσωρινους παράγοντες και δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει επιτύχει το βασικό στόχο της. 

Αυτό που έχει σημασία είναι η πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2023, για την οποία οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνει αμετάβλητη στο 1,4%.  

 

– Νέα μέτρα στήριξης

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας. Η Φέντεραλ Ριζέρβ δεσμεύθηκε να επιτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το στόχο της για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία και Αυστραλία έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο. 

Και οι δύο αυτές επιλογές εξετάζονται από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της αναθεώρησης της πολιτικής της, με την πρώτη να θεωρείται πιο πιθανή από τη δεύτερη όταν θα παρουσίασει το τελικό αποτέλεσμα της αναθεώρησης το Σεπτέμβριο. 

Εως τότε όμως, οι διαμορφωτές πολιτικής δεν πρόκειται να προβούν σε νεωτερισμούς. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco Kόνσταντιν Βέιτ, «η ΕΚΤ βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News