Business & Finance Κυριακή 7/03/2021, 20:00
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι μήνυμα θα στείλει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Τι μήνυμα θα στείλει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Mε το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την προσεχή Πέμπτη βρίσκονται οι επενδυτές, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο πρόθυμη είναι να ανακόψει το sell off στις ομολογιακές αποδόσεις. 

Τα στοιχεία για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα για την εβδομάδα έως τις 5 Μαρτίου. Παρότι πολλοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ προσπάθησαν να κατεβάσουν τους τόνους και να καθησυχάσουν τις αγορές με λεκτικές παρεμβάσεις, η ΕΚΤ δεν φάνηκε να επιταχύνει τον ρυθμό των αγορών της. 

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα και ίσως ενοχλεί τους επενδυτές είναι η σιωπηρή στάση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Ενώ το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Φάμπιο Πανέτα άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει κάποια ανησυχία από την άνοδο των αποδόσεων, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπιθύμητη» που πρέπει να «αναχαιτιστεί», αρκετοί από τους συνάδελφούς του εμφανίστηκαν αξιοσημείωτα πιο αισιόδοξοι. 

Οι αγορές πιθανότατα να μην βρουν κάποιο άλλο στήριγμα έως τη συνεδρίαση της Πέμπτης, οπότε και θα διαπιστώσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τη θέση και τις προθέσεις της ΕΚΤ. «Μέχρι στιγμής επικρατεί απογοήτευση. Ομως, οι αγορές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα ρίξει περισσότερο χρήμα», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Radobank, Ρίτσαρντ Μακγκουάιρ. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, οι αγορές ομολόγων ανήλθαν στα 16,9 δισ.ευρώ την εβδομάδα έως τις 26 Φεβρουαρίου – πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό σε διάρκεια του τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων. Το sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ κορυφώθηκε δύο ημέρες αργότερα, με τις αποδόσεις των 10ετών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να εκτινάσσονται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020. 

Ο Λουίς Χαρό, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, χαρακτήρισε «γελοίο» το ποσό αγορών στο πλαίσιο του PEPP. «Βαρέθηκα με το μότο μην τα βάζετε με την ΕΚΤ και όπως φαίνεται σήμερα οι αγορές τα έχουν βάλει με την ΕΚΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο Φρεντερίκ Ντακροζέτ, στρατηγικός αναλυτής της Banque Pictet & Cie, αναμένει ότι τα στοιχεία της Δευτέρας θα δείξουν ότι οι αγορές ομολόγων σε εβδομαδιαία βάση αυξήθηκαν πάνω από τα 20 δισ.ευρώ. 

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Πανέτα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, είπε ότι τα spread των ομολόγων είναι «πολύ ελεγχόμενα», ενώ ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων δεν είναι τέτοια που να συνιστά λόγο ανησυχίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις εντός της ΕΚΤ, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστουν τους κινδύνους με λεκτικές παρεμβάσεις, ακόμη και με τη δέσμευση να λάβουν μέτρα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Η Λαγκάρντ «επικοινώνησε» απευθείας με τις αγορές ομολόγων στις 22 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι η ΕΚΤ «παρακολουθεί στενά» τις ονομαστικές ομολογιακές αποδόσεις. Σε μαγνητοφωνημένη ομιλία της προς γερμανικές επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα, απλά επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ ότι δεν θα επιτρέψει την όποια πρόωρη απόπειρα να γίνουν πιο αυστηρές οι συνθήκες χρηματοδότησης. 

Η στάση αυτή θυμίζει ωστόσο το επεισόδιο που συνέβη πριν από ένα χρόνο, όταν η Λαγκάρντ έστειλε στα ύψη τις ιταλικές απόδοσεις, λέγοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να τιθασσεύει τις αποδόσεις και τα spread.  

Προφανώς η Λαγκάρντ θα δεχθεί ερωτήσεις για το ποιό είναι το ανώτατο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να ανεχθεί την άνοδο των αποδόσεων. Το εάν θα γίνει πιο συγκεκριμένη, θα διαπιστωθεί σε λίγες μόλις ημέρες. 

moneyreview.g με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News