Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 19:42
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σημαντική άνοδο κατέγραψε η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων, στον απόηχο των βελτιωμένων στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, παρότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Markit για το μήνα Δεκέμβριο. Ωστόσο, τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες σε συνδυασμό με την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει τελικά μία συμφωνία για το Brexit, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώθησαν ξανά τους επενδυτές στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε έξι μονάδες βάσης, στο -0,55%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 9 Νοεμβρίου, όταν η Pfizer ανακοίνωσε την είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της. Ανοδος των αποδόσεων και στην ευρωπεριφέρεια, με το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στη 10ετία να ενισχύεται τρεις μονάδες βάσης, στο 0,513%. Ωστόσο, η μεγάλη άνοδος της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς είχε ως αποτέλεσμα το spread ιταλικού – γερμανικού να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016. 

Στην ελληνική αγορά, το κλίμα παρέμεινε σταθερό χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει στο 0,57% και του διετούς στο 0,02% και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 48 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ.ευρώ έγιναν στη 15ετία. 

Κάποιοι αναλυτές εφιστούν ωστόσο την προσοχή ότι η αισιοδοξία που δημιούργησαν τα στοιχεία της Ευρωζώνης μπορεί να είναι προσωρινή, χαρακτηρίζοντάς τα «παρωχημένα» καθότι δεν λαμβάνουν υπόψιν τον αντίκτυπο από τον τελευταίο γύρο περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης, όπως στη Γερμανία. Αλλωστε και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε για «δύσκολο χειμώνα» μετά τα νέα lockdowns, παρότι εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης το επόμενο έτος. 

Νέα παρέμβαση Βάιντμαν

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, εφιστά την προσοχή ότι ο τελευταίος γύρος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ κινδυνεύει να αποδυναμώσει την ικανότητα των αγορών να κρατούν σε πειθαρχία τις κυβερνήσεις καθιστώντας την ΕΚΤ κυρίαρχο πιστωτή τους. Παρότι αναγνώρισε την αναγκαιότητα των νέων μέτρων στήριξης από την ΕΚΤ λόγω της κρίσης της πανδημίας, ζήτησε και πάλι τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ), που φθάνει πλέον τα 1,85 τρισ.ευρώ, όταν θα λήξει η πανδημία. 

«Το πρόβλημα αυτό, δηλ. του μειωμένου βαθμού πειθαρχίας των αγορών, εντάθηκε μετά την τελευταία αύξηση του ΡΕΡΡ. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα έκτακτα νομισματικά μέτρα στήριξης της οικονομίας να μην γίνουν μόνιμα. Θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά μετά την κρίση», ανέφερε. 

Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική της όταν της το επιτρέψουν οι πληθωριστικές προοπτικές, ακόμη και εάν οι πολιτικοί προτιμούν τα χαμηλά επιτόκια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News