Business & Finance Κυριακή 31/01/2021, 16:04
BUSINESS & FINANCE

«Καταστροφή η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ»

Τι προβληματίζει την Ιζαμπέλ Σνάμπελ

«Καταστροφή η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ»

Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τάχθηκε η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). 

«Δεν μπορώ να προβλέψω πότε τα επιτόκια ενδεχομένως θα αυξηθούν. Αλλά μπορώ να πω ότι η αύξηση των επιτοκίων αυτή την στιγμή θα έχει καταστροφικές συνέπειες» σημείωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία.

Ειδική μνεία έκανε και στον πληθωρισμό, υπογραμμίζοντας ότι ο μεγαλύτερος προβληματισμός αφορά τα χαμηλά επίπεδα των τιμών και όχι τον κίνδυνο αύξησής τους.

«Είμαστε πιο ανήσυχοι για τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό παρά για τον πολύ υψηλό» επεσήμανε, ενδεικτικά, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωζώνη διαθέτει πρόβλημα πολύ αδύναμης ζήτησης, κάτι το οποίο δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει δραματικά. 

«Έχουμε σχεδόν σταματήσει να καταναλώνουμε. Δεν τρώμε πλέον έξω, δεν πηγαίνουμε στο κομμωτήριο, δεν ταξιδεύουμε» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ διατηρεί σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια, ενώ σε μια προσπάθεια στήριξης των κρατών – μελών, έχει επεκτείνει στο 1,8 τρισ. ευρώ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News