Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 19:21
BUSINESS & FINANCE

Το σενάριο που «τρομάζει» την Ευρώπη

«Η Ευρώπη είναι σε μια βαθιά "τρύπα"»

Το σενάριο που «τρομάζει» την Ευρώπη

Επιδείνωση της οικονομίας πριν τα πράγματα βελτιωθούν, αύξηση των ποσοστών των λαϊκιστών πολιτικών ηγετών και νέα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό το μέλλον προβλέπουν οι αναλυτές για την Ευρώπη τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στο «σώμα» της Γηραιάς Ηπείρου.

Πρόσφατα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε στο 4,2% από 5,2% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάκαμψη του 2021, προειδοποιώντας ότι οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί. Μάλιστα, «μαχαίρι» μπήκε στις προβλέψεις και των τέσσερων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, δηλαδή των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

«Η Ευρώπη είναι σε μια βαθιά “τρύπα”. Η εξέλιξη της πανδημίας είναι αβέβαιη, ο ρυθμός των εμβολιασμών απογοητευτικός και ο κίνδυνος μιας βαθύτερης “τρύπας” είναι παρών» επισημαίνει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, μιλώντας στο CNBC.

«Στην Ευρωζώνη όλα φαίνεται ότι πάνε στραβά από τα τέλη του 2020. Και τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα στις αρχές του 2021» τονίζουν από την πλευράς τους, αναλυτές της Gavekal Research.

Η πανδημία, επιπλέον, έχει επιφέρει σημαντικά προβλήματα και στη βιομηχανική παραγωγή, καθώς οι δυσχέρειες στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα έχουν επανειλημμένως βάλει «φρένο» στην παραγωγή αρκετών εργοστασίων ανά την Ευρώπη.

Ο κίνδυνος του λαϊκισμού

«Δυστυχώς, οι ελπίδες για ανάκαμψη “σκοντάφτουν” στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Και όταν τα κράτη ξεκινήσουν τη χαλάρωση των περιορισμών, η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο πολιτικών κινδύνων» προσθέτουν οι ίδιοι αναλυτές.

Μία ακόμη πρόκληση, επομένως, είναι το πώς οι χώρες θα δαπανήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ. Άλλωστε, η κατάρτιση των προσχεδίων για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, έχει ήδη προκαλέσει την παραίτηση ενός πρωθυπουργού, του Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία.

«Η κούραση του lockdown αυξάνει την κριτική προς τη διαχείριση των Βρυξελλών, κάτι το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει δύναμη των λαϊκιστικών κινημάτων» προειδοποιεί ενδεικτικά ο Γκιλ Μόετς, επικεφαλής αναλυτής της AXA Investment Managers.

Περιθώριο για νέα μέτρα;

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να λάβει και νέα μέτρα νομισματικής στήριξης, σε περίπτωση μιας αργής και ασθενέστερης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Κλάας Κνοτ, μέλος του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας, σημείωσε το Σαββατοκύριακο ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω.

Βέβαια, ο Νίλσεν της UniCredit θεωρεί ότι τα νομισματικά μέτρα δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο, δεδομένων των μηδενικών επιτοκίων και του ισχύοντος προγράμματος αγοράς ομολόγων, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ. «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η συνεισφορά της δημοσιονομικής τόνωσης» σπεύδει να προσθέσει, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες για την στήριξη των οικονομιών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News