Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 18:20
BUSINESS & FINANCE

Σε υψηλά επίπεδα οι αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ

Σε υψηλά επίπεδα οι αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ

Σε υψηλό επίπεδο παρέμειναν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), οι οποίες για την εβδομάδα 22 – 26 Μαρτίου διαμορφώθηκαν σε 19 δισ. ευρώ, οριακά μειωμένες έναντι του προηγούμενου πενθημέρου (21,1 δισ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγοράς κρατικών ομολόγων, διαφυλάσσοντας τις χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και ως εκ τούτου, το χαμηλό κόστος δανεισμού των κρατών – μελών του ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, εξάλλου, είχε προηγηθεί η ραγδαία αύξηση των αποδόσεων, υπό τον φόβο μιας πρόωρης άρσης των υπερ-χαλαρών νομισματικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας.

Η στήριξη της ΕΚΤ, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απολύτως αναγκαία από την πλειονότητα των οικονομολόγων, δεδομένου και του αργού εμβολιαστικού ρυθμού, ο οποίος συμβάλλει στο «ξεθώριασμα» των προσδοκιών για ισχυρή ανάκαμψη εντός του 2021.

Πάντως, στο β’ εξάμηνο του 2021, εκτιμάται μια μικρή αύξηση των ευρωπαϊκών αποδόσεων, η οποία θα εδράζεται στην εφαρμογή του σχεδίου της Κομισιόν για την χρηματοδότηση του πολυαναμενόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News