Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 14:23
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg: Κίνδυνος να χαθεί και το φετινό έτος

Εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg: Κίνδυνος να χαθεί και το φετινό έτος

«Καμπανάκι» για τον κίνδυνο να χαθεί και το φετινό έτος, σε περίπτωση καθυστερήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.

«Υπάρχει ανησυχία, καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις και στην ανάκαμψη. Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν ολιγωρίες και να μην αργήσει η ανάκαμψη» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

Ειδική μνεία έκανε και στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες -κατά τον Έλληνα τραπεζίτη- έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εάν υπάρξουν καθυστερήσεις, αυτό θα καθυστερήσει και την ανάκαμψη και ενδεχομένως να μην έρθει φέτος η ανάκαμψη».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ευρώπης, ιδίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία» συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Συνολικά θα έλεγα ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν. Αλλά υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, υπάρχουν σίγουρα καθοδικοί κίνδυνοι» έσπευσε να συμπληρώσει ο κ. Στουρνάρας.

«Όχι» σε πρόωρη απόσυρση των νομισματικών μέτρων

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα, αλλά «όχι όσο πριν, καθώς η επιστήμη κερδίζει». «Προχωράμε τους εμβολιασμούς, αν και υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις».

Την ίδια ώρα, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόωρη ή άμεση «χαλάρωση» των νομισματικών μέτρων της ΕΚΤ, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP).

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπάρξουν ευνοικές χρηματοδοτικές συνθήκες. Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω του στόχου, είναι ακόμη πολύ αδύναμος. Επομένως δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να αποσύρουμε τη νομισματική στήριξη που παρέχουμε τώρα».

Επανέλαβε δε, ότι η απόσυρση του PEPP θα λάβει χώρα, μόνο όταν υπάρξουν στοιχεία, τα οποία θα επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται με βιώσιμο τρόπο. «Εάν χρειαστεί, θα επεκτείνουμε το έκτακτο πρόγραμμα στήριξης» επεσήμανε, παράλληλα.

Κληθείς τέλος, να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμούς αγοράς κρατικών ομολόγων, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι αρκετά πρόωρο. «Γι’ αυτό αποφασίσαμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό αγοράς τον Μάρτιο. Υπάρχει αισιοδοξία αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε» κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News