ΑΝΑΛΥΣΗ

Eurasia Group: Θα «σκοτώσει» η Καρλσρούη το Ταμείο Ανάκαμψης;

Τι σημαίνει η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας - Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα

Eurasia Group: Θα «σκοτώσει» η Καρλσρούη το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ένα ακόμα πλήγμα για την εμπιστοσύνη στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να εξετάσει τη νομιμότητα του σχεδίου, σχολιάζει σε ανάλυσή του ο γενικός διευθυντής της Eurasia Group για την Ευρώπη, Mujtaba Rahman.

Το πλήγμα αυτό έρχεται να προστεθεί, άλλωστε, στο γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.  ευρώ είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που εφαρμόζει στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Το χρονικό της προσφυγής

Λίγο αφότου η Κάτω Βουλή (Bundestag) της Γερμανίας ενέκρινε τη νομική βάση του Ταμείου Ανάκαμψης με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας διέταξε να μην επικυρωθεί η απόφαση από τον πρόεδρο. Ομάδα ευρωσκεπτικιστών άνοιξε την υπόθεση, ισχυριζόμενη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης παραβιάζει τις δημοσιονομικές εποπτικές δυνάμεις που έχει παραχωρήσει στην Bundestag το γερμανικό Σύνταγμα.

Το επόμενο βήμα είναι ότι η Bundestag θα καταθέσει την άποψή της στο Δικαστήριο την Παρασκευή. Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, το Δικαστήριο θα θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα χειριστεί την υπόθεση.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με την ανάλυση της Eurasia Group, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η προσφυγή θα προκαλέσει μόνο μία μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

  • Βασικό σενάριο: Μικρή καθυστέρηση (70% πιθανότητα)

Τελικά, η Καρλσρούη είναι απίθανο να απορρίψει το Ταμείο Ανάκαμψης, ακόμα και εάν θέσει πρόσθετους όρους, ώστε αυτό να μην εξελιχθεί σε έναν μόνιμο μηχανισμό.  Έτσι, το δικαστικό σίριαλ αναμένεται να οδηγήσει μόνο σε μία μικρή καθυστέρηση, με την Κομισιόν να βγαίνει στις αγορές τον Ιούνιο και τις εκταμιεύσεις να φτάνουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έως τον Ιούλιο.

  • Μία μεγαλύτερη καθυστέρηση (20% πιθανότητα)

Εάν η Καρλσρούη παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Ανώτατο Δικαστήριο, τότε θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον δύο επιπλέον μηνών, όμως η τελική απόφαση αναμένεται θετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι εκταμιεύσεις των πόρων θα αρχίσουν το Σεπτέμβριο το νωρίτερο.

  • Χειρότερο πιθανό σενάριο: Η δομή του Ταμείου Ανάκαμψης καταρρέει (10% πιθανότητα)

Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να αποφασίσει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ασύμβατο με τη γερμανική νομοθεσία. Σε αυτή την περίπτωση, εναλλακτικές λύσεις που απορρίφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο θα πρέπει να επανεξεταστούν ως «Plan B», σε συνδυασμό με πρόσθετα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι

Η Καρλσρούη ενδεχομένως να αποφασίσει να δώσει το πράσινο φως στο Ταμείο Ανάκαμψης μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι ένα έκτακτο μέτρο για την πανδημία, ώστε η δομή του να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο ομαλές εποχές.

«Πλέον είναι λιγότερο πιθανό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα γίνει ένα μόνιμο εργαλείο της Ευρωζώνης, ενώ ακόμα και η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετά Brexit εποχή θα μπορούσε να αμφισβητηθεί νομικά», καταλήγει ο Mujtaba Rahman.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News