BUSINESS & FINANCE

BofA: Πόσο πίσω θα μείνει η Ελλάδα στην ανάκαμψη από την πανδημία

Τεράστιες οι αποκλίσεις σε σχέση με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, ακόμα μεγαλύτερες με ΗΠΑ και Βρετανία

BofA: Πόσο πίσω θα μείνει η Ελλάδα στην ανάκαμψη από την πανδημία

Σαν «τεράστιο πρόβλημα» χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Bank of  America τις πολύ μεγάλες αποκλίσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης και εκείνες των ΗΠΑ και της Κίνας εξαιτίας της πανδημίας.  «Η Ευρώπη, και ειδικά η περιφέρεια, προβλέπεται τώρα ότι θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και την Κίνα με σημαντική καθυστέρηση», επισημαίνει ο οίκος. Από το αποκαλυπτικό γράφημα που δημοσιεύει, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να απογειωθεί, με τη βρετανική να ακολουθεί από κοντά. Και ενώ η Γερμανία θα καταφέρει να κινηθεί παράλληλα με τη βρετανική, η Γαλλία και η Ισπανία θα ακολουθήσουν από κάπως χαμηλότερη βάση. Η απόκλιση όμως είναι μεγάλη στην περίπτωση της Ιταλίας και τεράστια στην περίπτωση της Ελλάδας.

BofA: Πόσο πίσω θα μείνει η Ελλάδα στην ανάκαμψη από την πανδημία-1
Η Bank of America χρησιμοποιεί ως σημείο εκκίνησης (Q-0) τα υψηλά της κάθε οικονομίας πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Στο γράφημα φαίνεται το κόστος της πανδημίας (στο Q+48) και η ανάκαμψη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (περίπου έως το 2026). 

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of America, να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% φέτος και 5,4% το 2022.

Η αιτία του κακού

Οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου συνδέουν το γεγονός ότι η Ευρώπη (και ειδικά η περιφέρεια και η Ελλάδα) μένει τόσο πίσω σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες, με την ανεπάρκεια αλλά και τις καθυστερήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως εξηγεί η BofA, η εκτίμησή της ότι η δημοσιονομική απάντηση της Ευρωζώνης στην πανδημία είναι ανεπαρκής, επιβεβαιώνεται έπειτα και από τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δείχνουν ξεκάθαρα το «χάσμα» μεταξύ Ευρωζώνης και ΗΠΑ (υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για φέτος στο 3,8% από το 4,1%).

«Ως αποτέλεσμα, κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παίρνουν αμυντική στάση, προσπαθώντας να εξηγήσουν γιατί η Ευρώπη κάνει αρκετά. Διαφωνούμε και μας προκαλεί έκπληξη η πολιτική απόφαση να γίνουν ανεκτές οι μόνιμες απώλειες ΑΕΠ, όταν άλλοι (ΗΠΑ) προσπαθούν πολύ περισσότερο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.

Και τονίζουν ότι ακόμα και η λιγότερο φιλόδοξη δημοσιονομική απάντηση της Ευρώπης (δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπολείπεται σημαντικά σε μέγεθος έναντι του δημοσιονομικού πακέτου του 1,9 τρισ. δολαρίων του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ) είναι τώρα σε κίνδυνο. «Και οι αγορές αγνοούν αυτό το γεγονός, ενώ εμείς ανησυχούμε», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας καλείται να αποφασίσει εάν το Next Generation EU είναι συμβατό με τη νομοθεσία της χώρας.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο της BofA είναι ότι το Δικαστήριο της Καρλσρούης θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα σε λίγες εβδομάδες (Μάιο/Ιούνιο), χωρίς να προκληθούν άλλες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις του.

Όμως, υπάρχουν και λιγότερο ευνοϊκά σενάρια. Πρώτον, το δικαστήριο θα μπορούσε να εκδώσει διαταγή που να μπλοκάρει την έγκριση του NGEU μέχρι να εκδώσει την τελική απόφασή του.  Η τελική απόφαση δεν αναμένεται απορριπτική, όμως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σημαντικές καθυστερήσεις. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να θέσει όρους για τη λειτουργία του NGEU, που θα περιορίσουν τις φιλοδοξίες του προγράμματος και τις προοπτικές να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο. Και εάν η υπόθεση παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών καθυστερήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η BofA θυμίζει ότι είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να αποφασίσει το Δικαστήριο επί του ESM και 1,5 χρόνος επί του QE.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News