BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Πώς η Ευρώπη έχασε το τρένο της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό

Capital Economics: Πώς η Ευρώπη έχασε το τρένο της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό

Με την αμερικανική οικονομία να ανακάμπτει την ώρα που η ευρωπαϊκή παραπαίει, το μεταξύ τους χάσμα όλο και διευρύνεται, διαπιστώνει η Capital Economics, με τον επικεφαλής οικονομολόγο του οίκου, Neil Shearing, να προειδοποιεί ότι η απόκλιση αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους επόμενους μήνες.

Ακόμα και πριν από την έγκριση του νέου δημοσιονομικού πακέτου «America Rescue Plan» του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ είχαν πάρει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επισημαίνει η Capital Economics. Με την έγκριση του νέου πακέτου, το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, η δημοσιονομική απάντηση των ΗΠΑ στην πανδημία είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Ευρώπης.

Capital Economics: Πώς η Ευρώπη έχασε το τρένο της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό-1

Μπορεί ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των μέτρων του πακέτου (δηλαδή το πόσο ενισχύει την οικονομία κάθε δολάριο που ξοδεύεται) να είναι σχετικά χαμηλός, όμως ο σχεδιασμός τους, και ειδικά η χρήση επιταγών που αποστέλλονται απευθείας στα νοικοκυριά, σημαίνει ότι η στήριξη για το ΑΕΠ θα έρθει γρήγορα. Η Capital Economics εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος της ώθησης στο ΑΕΠ θα φανεί το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Όμως, πέραν του τομέα της ζήτησης, η αντίθετη πορεία που ακολουθούν ΗΠΑ και Ευρώπη οφείλεται και στο κομμάτι της προσφοράς: Ενώ οι περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυστηροποιεί τα lockdowns.

Capital Economics: Πώς η Ευρώπη έχασε το τρένο της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό-2

Όπως εξηγεί η Capital Economics, οι ΗΠΑ έχουν επιτύχει περισσότερα στον πόλεμο κατά της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα.

Capital Economics: Πώς η Ευρώπη έχασε το τρένο της ανάκαμψης από τον κορωνοϊό-3

Αυτό οφείλεται τόσο στην εξάπλωση των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού στην Ευρώπη όσο και στις διαφορές των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Οι ΗΠΑ χορηγούν 2,5 εκατ. εμβόλια την ημέρα και ο συνολικός αριθμός των δόσεων που έχουν χορηγηθεί αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% του πληθυσμού. Αντίθετα η Ευρωζώνη –με παρόμοιο πληθυσμό με τις ΗΠΑ- χορηγεί 900.000 δόσεις την ημέρα. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που έχουν διατεθεί αντιστοιχεί μόλις στο 10-15% του πληθυσμού.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης ξεκίνησε με προβλήματα από την αρχή, όμως τα αντικρουόμενα μηνύματα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca ενισχύουν τώρα το δισταγμό του πληθυσμού.

Όλα αυτά εξηγούν την αντίθετη πορεία των οικονομιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εξηγεί ο Shearing της Capital Economics. Στις ΗΠΑ, διαπιστώνεται εκτίναξη της ζήτησης με τη βοήθεια των μέτρων στήριξης, μαζί με την αποκατάσταση της προσφοράς, καθώς τα lockdowns αίρονται, με αποτέλεσμα να αναμένονται εξαιρετικά γρήγοροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα.

Ο οίκος περιμένει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση το β΄ τρίμηνο (και κατά 10% σε ετησιοποιημένη βάση) καθώς και κατά 6,5% για το 2022 συνολικά. Αντίθετα, η Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το β΄ τρίμηνο και να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 3% φέτος.

«Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία δεν έχει ακυρωθεί, αλλά έχει αναβληθεί και θα χρειαστεί περισσότερο καιρό για να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Shearing.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Capital Economics, οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν πλήρως από τον κορωνοϊό στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ η Ευρωζώνη δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα του ΑΕΠ παρά στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Και κάποιες επιμέρους ευρωπαϊκές χώρες θα ανακάμψουν το 2023.  

Όσο περισσότερο καθυστερεί η ανάκαμψη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μόνιμες ουλές στις οικονομίες, καθώς επενδύσεις χάνονται για πάντα και οι δεξιότητες αρχίζουν να ατροφούν. «Εάν η πανδημία αφήσει μία κληρονομιά μόνιμα χαμηλότερης οικονομικής παραγωγής κάπου, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι στην Ευρωζώνη», καταλήγει ο Shearing.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News