Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 15:57
BUSINESS & FINANCE

HSBC: Το… «άλλο» Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης

HSBC: Το… «άλλο» Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης

Στο μισό τρισεκατομμύριο ευρώ των «έξτρα» αποταμιεύσεων που συσσώρευσαν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας κρύβεται το «κλειδί» της ανάκαμψης, σύμφωνα με την HSBC.

Ο οίκος υπολογίζει ότι τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης αποταμίευσαν 470 δισ. ευρώ περισσότερα το 2020 από ό,τι είχαν αποταμιεύσει το 2019. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο 3,9% του ετήσιου ΑΕΠ της Ευρωζώνης και περίπου στο ένα δεύτερο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης των 700 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, μόνο στο δεύτερο lockdown τα νοικοκυριά αποταμίευσαν  4,7  δισ. ευρώ, όπως δείχνουν  τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.  

Όπως εξηγεί η HSBC, οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να βάλουν χέρι στις αποταμιεύσεις τους για να δοθεί μία σημαντική ώθηση στην οικονομία. Αρκεί απλά να αρχίσουν να αποταμιεύουν λιγότερα.

Πραγματικά, ο οίκος εκτιμά ότι τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης θα αποταμιεύσουν φέτος 210 δισ. ευρώ περισσότερα από το 2019, καθώς από τη μία τα lockdowns δίνουν λιγότερες ευκαιρίες για δαπάνες και από την άλλη, η οικονομική αβεβαιότητα ενθαρρύνει την αποταμίευση. Όμως, ακόμα και το ποσό αυτό είναι κατά 260 δισ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με τις αποταμιεύσεις του 2020. «Αυτή η αλλαγή στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς ευθύνεται για τη μισή από την αύξηση του ΑΕΠ που προβλέπουμε για φέτος», εξηγούν οι αναλυτές της HSBC. Και εκτιμούν ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα διευκολύνει τη μείωση της εξάρτησης των οικονομιών από τα κρατικά μέτρα στήριξης.

Βέβαια, η HSBC δεν περιμένει μία έκρηξη της κατανάλωσης στο β΄ εξάμηνο του έτους. Το πιθανότερο είναι ότι τα νοικοκυριά θα συνεχίσουν να κρατούν περισσότερα χρήματα στην άκρη, για μια δύσκολη στιγμή, ακόμα και στη μετά-τον-κορωνοϊό εποχή. Κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν δόσεις δανείων και φόρους που «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πού θα ξοδέψουν, λοιπόν, τα χρήματά τους τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά; «Παρότι υπάρχει περιθώριο για ανάκαμψη των δαπανών στις υπηρεσίες εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο από το lockdown, δεν θα περιμέναμε μία μεγάλη αύξηση της συσσωρευμένης ζήτησης σε σχέση με τις προ-κρίσης τάσεις», σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς εξηγούν ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να ξοδέψει τα χρήματά του σε συχνότερα κουρέματα ή πιο συχνές μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς όταν αρθούν τα lockdowns, σε σχέση με την προ-πανδημίας εποχή. Αντίθετα, οι δαπάνες σε προϊόντα που τα πήγαν πολύ καλά κατά τη διάρκεια της κρίσης (όπως αλκοολούχα ποτά ή έπιπλα) αναμένεται να μειωθούν.

HSBC: Το… «άλλο» Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης-1

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News