BUSINESS & FINANCE

UBS: Υποβάθμιση προβλέψεων για Ευρώπη – Πάει πίσω το άνοιγμα

UBS: Υποβάθμιση προβλέψεων για Ευρώπη – Πάει πίσω το άνοιγμα

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 προχωρά  η UBS, καθώς πλέον προβλέπει ότι τα lockdowns θα διαρκέσουν περισσότερο.

Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του ελβετικού επενδυτικού οίκου, τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη αναμένεται να παραμείνουν σχετικά αυστηρά κατά τις επόμενες εβδομάδες, με μία αξιοσημείωτη χαλάρωση να έρχεται από το Μάιο.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, τα μέτρα αυτά δεν θα αποτελούν πια ουσιαστικό εμπόδιο στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ η UBS εκτιμά ότι η πλήρης άρση τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2022.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η συνεχιζόμενη στήριξη από τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική (συμπεριλαμβανομένων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να επιδρά στην οικονομία από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, αλλά και του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης Μπάιντεν στις ΗΠΑ), αναμένεται να στηρίξουν ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και το 2022.

UBS: Υποβάθμιση προβλέψεων για Ευρώπη – Πάει πίσω το άνοιγμα-1

Έως τότε, η UBS υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 στο 4,3% από 5% και πλέον ευθυγραμμίζεται με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις (consensus 4,3%).

Για το 2022, ο ελβετικός οίκος διατηρεί αμετάβλητη την εκτίμησή του για ανάπτυξη 5,3%, η οποία είναι πολύ πιο αισιόδοξη από το +4,2% που βλέπει το consensus.

«Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και/ή αυστηρότερα lockdowns δικαιολογούν τις πιο επιφυλακτικές  προοπτικές για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, οι οποίες δεν θα αντισταθμιστούν από την κάπως ισχυρότερη ανάπτυξη του τρίτου και τέταρτου τριμήνου κατά την άποψή μας, και αυτό οδηγεί σε χαμηλότερες προβλέψεις για το έτος», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Πόσο θα κρατήσει η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη

Η UBS εκτιμά ότι η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. θα επεκταθεί και για το 2022, ενώ προβλέπει ότι η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσει να φαίνεται από τα τέλη του 2021 και πιο ουσιαστικά μέσα στο 2022.

Στις 16 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία PEPP (το μοναδικό στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα) δεν θα επεκταθεί πέραν του Μαρτίου του 2022. Όμως, το παλιό πρόγραμμα QE (APP – σε αυτό δεν συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα όσο αξιολογούνται με junk), το οποίο τρέχει παράλληλα με το PEPP με ρυθμό 20 δισ. ευρώ το μήνα, θα ενισχυθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση του υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News