BUSINESS & FINANCE

Bank of America: Μόνιμη η ζημιά της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία

Bank of America: Μόνιμη η ζημιά της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προχωρά η Bank of America, λόγω των σκληρότερων και μακρύτερων lockdowns, προειδοποιώντας την ίδια στιγμή ότι η πανδημία προκαλεί μόνιμη ζημιά στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος περιμένει τώρα ανάπτυξη 2,9% στην Ευρωζώνη για το 2021 (δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του). Ουσιαστικά, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία νέα ύφεση, καθώς οι εκτιμήσεις της Bank of America μιλούν για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και 0,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Bank of America: Μόνιμη η ζημιά της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία-1

Η Bank of America προβλέπει ότι το λιανεμπόριο δεν θα ξανανοίξει παρά το Φεβρουάριο, στις χώρες της Ευρωζώνης όπου έχει κλείσει, με τους περιορισμούς στον τομέα των υπηρεσιών (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εκδηλώσεις) να αίρονται σταδιακά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι το αποκορύφωμα της ανάκαμψης από το άνοιγμα των οικονομιών θα σημειωθεί το τρίτο τρίμηνο. 

Συνεπώς, οι προβλέψεις για το 2022 αναβαθμίζονται κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο +3,4%, λόγω του καθυστερημένου «ανοίγματος» της οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις της Bank of America είναι αρκετά χαμηλότερες από το μέσο όρο των προβλέψεων της αγοράς, οι οποίες μιλούν για ανάπτυξη 4,7% το 2021 και 3,7% το 2022.

Μάλιστα, ο οίκος τονίζει ότι ακόμα και οι συντηρητικές εκτιμήσεις του ενδέχεται να αποδειχθούν αισιόδοξες, και αυτό γιατί στηρίζονται στην προσδοκία για σημαντική επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών, ώστε το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου.  Όμως, αυτό απαιτεί υψηλότερη προσφορά εμβολίων από ό,τι υπάρχει σήμερα. Μία πιο αργή πρόοδος στους εμβολιασμούς  ή/και η εξάπλωση μιας μετάλλαξης του ιού, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη διατάραξη της οικονομίας, με την ανάπτυξη της Ευρωζώνης να πέφτει στο 1-2% φέτος.

Πέραν αυτών, όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση της Bank of America ότι η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί μόνιμη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι μόνιμα συμπιεσμένα (το δ΄ τρίμηνο του 2022 προβλέπονται κατά 0,7% χαμηλότερα σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019) ενώ η μόνιμη απώλεια εισοδήματος θα είναι μεγάλη (προβλέπεται στο 7% έναντι των προ-κρίσης προσδοκιών) και θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τα δημοσιονομικά μέτρα των κυβερνήσεων.

Bank of America: Μόνιμη η ζημιά της πανδημίας στην ευρωπαϊκή οικονομία-2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News