Business & Finance Τετάρτη 6/01/2021, 12:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βούλιαξε» ο κλάδος υπηρεσιών στην Ευρωζώνη

«Βούλιαξε» ο κλάδος υπηρεσιών στην Ευρωζώνη

Μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση παρουσίασε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη στο τέλος του 2020, ενώ προβλέπεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς τα νέα lockdown θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών. 

Η Γερμανία παρατείνει το lockdown έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ και η Ιταλία αποφάσισε να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σύνθετος δείκτης της Μarkit για μεταποίηση και υπηρεσίες αυξήθηκε μεν στο 49,1 το Δεκέμβριο από το 45,3 του Νοεμβρίου, όμως παραμένει κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. «Ο κλάδος υπηρεσιών συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν, καθώς οι χώρες η μία μετά την άλλη προχωρούν σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού», αναφέρει ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της IHS Markit. 

O δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 46,4 το Δεκέμβριο έναντι 41,7 του Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας ελαφρά βελτίωση, όμως ήταν κατώτερος της αρχικής εκτίμησης του 47,3, καθώς μειώθηκε ακόμη περισσότερο η ζήτηση. Ο Γουίλιαμσον προβλέπει ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν, καθώς η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών θα παραμείνει συρρικνωμένη τους πρώτους μήνες του έτους, καθώς απαγορεύονται οι κοινωνικές επαφές και συναθροίσεις. 

Ωστόσο, τα εμβόλια θα συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αισιοδοξία που αποτυπώνεται στον επιμέρους δείκτη για τη μελλοντική παραγωγή, ο οποίος αυξήθηκε στο 64,5 από 60,4. 

Πηγή: Reuters

 
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News