Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eυρωζώνη: Δυναμικό comeback 12,5% στο τρίτο τρίμηνο

Eυρωζώνη: Δυναμικό comeback 12,5% στο τρίτο τρίμηνο

H αύξηση σε καταναλωτικές δαπάνες και εξαγωγές στη διάρκεια του καλοκαιριού έδωσαν δυναμική ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης, καταγράφοντας την ισχυρότερη ανάκαμψη όλων των εποχών στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία «πρωταθλήτριες» στην αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα στους «μετεξεταστέους» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Το ΑΕΠ των χωρών της Ζώνης του Ευρώ αναπτύχθηκε με ρυθμούς 12,5% στο τρίτο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τη χρονιά έναρξης καταγραφής στοιχείων, το 1995.

Μεταξύ των χωρών-μελών, οι οικονομίες Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας εμφάνισαν τις υψηλότερες ταχύτητες, με ανάκαμψη 18,7%, 16,7% και 15,9% έναντι του δευτέρου τριμήνου. Στον αντίποδα, Ελλάδα(+2,3%), Εσθονία και Φινλανδία(+3,3%), καθώς και Λιθουανία(+3,8%) σημείωσαν τους βραδύτερους ρυθμούς ανάκαμψης σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.

Eυρωζώνη: Δυναμικό comeback 12,5% στο τρίτο τρίμηνο-1

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 4,3%, με την ύφεση οριακά χαμηλότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για πτώση 4,4%. Η αναθεώρηση οφείλεται εν μέρει στη μεταβολή των εκτιμήσεων για το δεύτερο τρίμηνο, στη διάρκεια του οποίου η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 11,7%, αντί των στοιχείων του Νοεμβρίου για ύφεση 11,8%.

Το άλμα στη διάρκεια του καλοκαιριού αποδίδεται στην αύξηση της κατανάλωσης και των εξαγωγών, με άνοιγμα των καταστημάτων και των εργοστασίων μετά το lockdown της άνοιξης. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 14% στο τρίτο τρίμηνο έναντι βουτιάς 12,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 17,1% έπειτα από πτώση 18,9% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. 

Η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεισέφερε 7,3 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυηξη της Ευρωζώνη και οι εξαγωγές 7,6 μονάδες, ενώ οι κρατικές δαπάνες 1,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Την ίδια στιγμή, η απασχόληση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1% στο τρίτο τρίμηνο έπειτα από πτώση 3% στο δεύτερο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News