Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 17:56
ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19

Goldman Sachs: Έρχεται το ιππικό

Goldman Sachs: Έρχεται το ιππικό

Στις προβλέψεις της για τις οικονομίες, οι οποίες παραμένουν πιο αισιόδοξες σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, επιμένει η Goldman Sachs, καθώς πλέον βλέπει το εμβόλιο και την οικονομική ανάκαμψη που αυτό θα φέρει, να έρχονται νωρίτερα.

Ο αμερικανικός οίκος περιμένει μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 7,2% για το 2020 (έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για μείωση 7,4%), ενώ για το 2021 περιμένει ανάκαμψη 5,5% (έναντι 4,6% που «βλέπει» η αγορά). Για την αμερικανική οικονομία, η Goldman Sachs περιμένει ύφεση 3,5% φέτος και ανάκαμψη 5,3% το 2021.

Goldman Sachs: Έρχεται το ιππικό-1

Όπως εξηγεί ο οίκος, αυτή η ύφεση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς προκλήθηκε από μία υγειονομική κρίση και όχι από το σκάσιμο μιας φούσκας ή ένα άλλο χρηματοοικονομικό σοκ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της θα αντιστραφούν πολύ γρήγορα.

Βέβαια, η Goldman Sachs τονίζει ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Η Ευρώπη πιθανότατα έχει περάσει τα χειρότερα, όμως η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, ο οίκος αναθεώρησε τις προβλέψεις του σχετικά με το πόσο γρήγορα θα φτάσει το «ιππικό», όπως αποκαλεί τους μαζικούς εμβολιασμούς. Αφότου η διαδικασία ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Goldman εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και η Ευρώπη στο τέλος του μήνα.

Οι ομάδες υψηλού ρίσκου, όπως οι υγειονομικοί και οι άνω των 65 ετών, αναμένεται  να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου και ο ευρύτερος πληθυσμός θα έχει επιτύχει την ανοσία της αγέλης έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου, εκτιμά ο οίκος.

Φέρνοντας πιο κοντά το εμβόλιο, η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, περιμένοντας, ωστόσο, πιο αργή ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο.

«Επίσης, βλέπουμε περιθώρια θετικών εκπλήξεων από τις ήδη υψηλότερες των συγκλινουσών εκτιμήσεις μας για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά εάν η αβεβαιότητα γύρω από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca –που είναι κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής της Ευρώπης- ξεδιαλυθεί με ευνοϊκό τρόπο», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Κορίνα Σαμάρκου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News