Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 16:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο του Brexit

Deutsche Bank: Προετοιμασμένη για οποιοδήποτε σενάριο του Brexit

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση από 1η Ιανουαρίου του 2021, έχει μπει στην τελική ευθεία κι ενώ οι δύο πλευρές ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία που θα αφορά το μεταξύ τους εμπόριο. 

Το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας θα είναι ένα σενάριο που θα πληγώσει τις δύο οικονομιές και πολλούς κλάδους και ένας από αυτούς που έχει ήδη δεχθεί εντονότατους τριγμούς από το πολύμηνο αδιέξοδο είναι ο χρηματοπιστωτικός.

Το Λονδίνο αποτελεί τον χρηματοοικονομικό κόμβρο της Ευρώπης και σε περίπτωση που δεν επέλθει μία συναίνεση, τότε όλες οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με έδρα το Λονδίνο, θα στερηθούν την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. 

Ήδη εταιρείες και ιδρύματα έχουν μετακίνησει τα παραρτήματά τους σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, με σκοπό να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους εντός της Ε.Ε. δεν θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες για τις συναλλαγές τουλάχιστον που θα αφορούν σε χώρες μέλη της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό η Deutsche Bank, προετοιμάζεται για οποιοδήποτε σενάριο προκύψει αρνητικό ή θετικό, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Κρίστιαν Σιούινγκ. 

Καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα το ενδεχόμενο ενός βελούδινου «διαζυγίου», απομακρύνεται. 

Με λιγότερο από 3 εβδομάδες να απομένουν για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., οι διαφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας τους κανόνες ανταγωνισμού και την επίλυση των διαφορών, η Deutsche Bank θεωρεί ότι τα περιθώρια όχι μόνο έχουν στενέψει αλλά έχουν εξαλειφθεί. 

Μιλώντας στο CNBC και στο περιθώριο της ημέρας για τους επενδυτές της τράπεζας ο Σιούινγκ, ανέφερε ότι «σαν τράπεζα πρέπει να καταρτίζουμε τα σχέδιά μας συντηρητικά, είμαστε προετοιμασμένοι για απουσία συμφωνίας και αυτό δεν αλλάζει την άποψή μας και την στρατηγική μας». Για να προσθέσει: «Είμαστε έτοιμοι είτε για το ένα είτε για το άλλο αποτέλεσμα».

Στο ενδεχόμενο «no deal» οι επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές της Μάγχης θα αντιμετωπίσουν αυξημένο λειτουργικό κόστος και ενδεχομένως δασμολόγηση των εξαγωγών. Αυτό το σενάριο δεν θα είναι επωφελές για κανέναν υπογράμμισε ο Σιούινγκ.

«Πιστεύω συνολικά για όλη την Ευρώπη η μη επίτευξη συμφωνίας θα είναι ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα, το γνωρίζουμε όλοι αυτό», συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε προετοιμασμένοι για οποιδήποτε αποτέλεσμα για τους πελάτες μας. Η προετοιμασία στη Deutsche Bank έχει γίνει. Προφανώς προτιμάμε μία συμφωνία, εντούτοις στο τέλος της ημέρας, δεν εξαρτάται από εμάς, οπότε πρέπει επίσης να διαθέτουμε ένα σχέδιο για την αρνητική εξέλιξη». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News