Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 18:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Οδικός χάρτης για την ανάκαμψη μετά το εμβόλιο

Ενώ ο οίκος αφήνει σταθερές τις προβλέψεις του για το ύψος του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ στα τέλη του 2021, πλέον εκτιμά ότι η ανάκαμψη της χρονιάς θα είναι πιο εμπροσθοβαρής.

Goldman Sachs: Οδικός χάρτης για την ανάκαμψη μετά το εμβόλιο

Πιο κοντά φέρνει η Goldman Sachs τις προβλέψει της για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι νέες εκτιμήσεις του οίκου θέλουν τους εμβολιασμούς των ομάδων υψηλού κινδύνου να ξεκινούν στις ΗΠΑ από τα μέσα του Δεκεμβρίου. 

«Τα νέα από το χρονοδιάγραμμα του εμβολίου είναι όλο και πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε τελευταία τους έκθεση. Παρότι τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, ο οίκος εκτιμά ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν σε μερικές ημέρες και άρα φέρνει πιο κοντά τις προβλέψεις του για την ώθηση που θα δώσει το εμβόλιο στην οικονομική δραστηριότητα.

Έτσι, ενώ ο οίκος αφήνει σταθερές τις προβλέψεις του για το ύψος του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ στα τέλη του 2021, πλέον εκτιμά ότι η ανάκαμψη της χρονιάς θα είναι πιο εμπροσθοβαρής, με ένα ισχυρότερο πρώτο τρίμηνο. Οι προβλέψεις της Goldman μιλούν για ανάπτυξη 3% το πρώτο τρίμηνο (έναντι 1% που προβλεπόταν προηγουμένως), 8,5% το δεύτερο τρίμηνο (από 9,5% προηγουμένως), 5% το τρίτο τρίμηνο (από 7,3%) και 4% το τέταρτο τρίμηνο (από 4,5%). 

«Οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν πολύ αβέβαιες, με αυξανόμενα νέα κρούσματα και θανάτους, προειδοποιήσεις για νέα περιοριστικά μέτρα σε επίπεδο πολιτειών και τοπικά, ενδείξεις για αυξανόμενη επιβάρυνση των κλάδων που είναι ευαίσθητοι στην πανδημία, όμως με την κατανάλωση να είναι συνολικά πολύ ανθεκτική, εν μέσω της αναζωπύρωσης του ιού», εξηγεί η Goldman Sachs. 

Πραγματικά, τα στοιχεία της δείχνουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται το Νοέμβριο, παρά τον αριθμό ρεκόρ των νέων κρουσμάτων και τους υψηλότερους θανάτους που έχουν καταγραφεί από  τις αρχές του Μαΐου.

Κ. Σαμ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News