Business & Finance Πέμπτη 5/11/2020, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολ Κρούγκμαν: Χρειάζονται εκατοντάδες δισ. δολάρια το μήνα για να σωθεί η οικονομία των ΗΠΑ

Πολ Κρούγκμαν: Χρειάζονται εκατοντάδες δισ. δολάρια το μήνα για να σωθεί η οικονομία των ΗΠΑ

Αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια το μήνα σε «μέτρα ελάφρυνσης της καταστροφής» χρειάζονται για να κρατηθεί όρθια η αμερικανική οικονομία μπροστά στην πανδημία του κορωνοϊού, εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. 

«Βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της αντιμετώπισης της καταστροφής. Πολύς κόσμος θα χάσει τη δουλειά του, πολλές επιχειρήσεις θα πιεστούν. Πρέπει να κάνουμε τη ζωή ανεκτή για αυτούς», είπε ο καθηγητής του  Graduate Center του City University of New York, μιλώντας στο CNBC. 

Ο Κρούγκμαν ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς ακριβώς το μέγεθος του πακέτου μέτρων στήριξης που χρειάζεται η αμερικανική οικονομία, αλλά τόνισε πως αυτό θα πρέπει να είναι «πολύ, πολύ μεγάλο», καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τον ιό. 

«Είμαστε ακόμα κατά 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμηλότερα από ό,τι ήμασταν πριν χτυπήσει αυτό και όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς μισθούς, οι τοπικές κυβερνήσεις των πολιτειών αντιμετωπίζουν ακραίες οικονομικές πιέσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις –ίσως εκατοντάδες χιλιάδες- βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης», είπε ο καθηγητής, που το 2008 κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας. 

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν το ύψους 2 τρισ. δολαρίων πακέτο μέτρων CARES Act το Μάρτιο, όμως τα περισσότερα από τα επιδόματα αυτά έχουν ήδη λήξει ή πρόκειται να λήξουν σύντομα. Οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και μήνες, καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες του σχεδίου. 

Οι Δημοκρατικοί πρότειναν ένα νέο πακέτο ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων, το οποίο να περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την εθνική και τις τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και την επέκταση των ενισχυμένων επιδομάτων ανεργίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι, όμως, θέλουν ένα μικρότερο πακέτο, που θα εστιάζει περισσότερο στις πληρωμές προς τα φυσικά πρόσωπα και στα επιχειρηματικά δάνεια. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News