Business & Finance Πέμπτη 5/11/2020, 11:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Με εκτροχιασμό του χρέους απειλεί το νέο lockdown

Ιταλία: Με εκτροχιασμό του χρέους απειλεί το νέο lockdown

Εκτός ελέγχου κινδυνεύει να βγει το ιταλικό χρέος, εξαιτίας της ζημιάς που προκαλεί στην οικονομία το δεύτερο lockdown για τον κορωνοϊό.

«Η Ιταλία θα κλείσει το έτος με χρέος/ΑΕΠ περίπου στο 160%.  Εάν η ανάκαμψη της οικονομίας είναι περιορισμένη, κινδυνεύουμε με μία εκρηκτική δυναμική του χρέους ήδη από το 2021», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Λουίτζι Μαρατίν, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών της Κάτω Βουλής της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία μπαίνει σε lockdown για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται και πάλι. Τα νέα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαγορεύουν την είσοδο και την έξοδο από τις πόλεις που βρίσκονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου, όπως είναι το Μιλάνο.

Ο Κόντε ετοιμάζεται να ρίξει άλλα 1,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, την ώρα που ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 10,5% στο χειρότερο πιθανό σενάριο για το 2020 και ανάπτυξη μόνο 1,8% το 2021.

Οι καθυστερήσεις στην τελική έγκριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ιταλία περιμένει έως και 209 δισ. δολάρια σε δάνεια και επιδοτήσεις, επηρεάζουν επίσης τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News