Business & Finance Τρίτη 3/11/2020, 14:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά της τάξης του 45% στα κέρδη της Saudi Aramco

Δραματική πτώση της τάξης του 44,6% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Saudi Aramco, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη συνεχή υποχώρηση της ζήτησης, καθώς και στην καθίζηση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2020, η κερδοφορία της σαουδαραβικής εταιρείας ανήλθε σε 44,2 δισεκατομμύρια ριάλ (11,8 δισ. δολάρια) έναντι 79,84 δισ. ριάλ το γ’ τρίμηνο του 2019.

Τα παραπάνω στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη συνεχιζόμενη κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης για αργό, κάτι το οποίο οφείλεται στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις. Άλλωστε, στο β’ τρίμηνο του 2020, τα κέρδη της Saudi Aramco είχαν κατρακυλήσει στο ιστορικό χαμηλό των 24,75 δισ. ριάλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής εταιρείας του αραβικού βασιλείου, η εξασθενημένη ζήτηση επέφερε και μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της προσφοράς και της ζήτησης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η βουτιά των πετρελαϊκών εσόδων στερεί πολύτιμους πόρους από τη Σαουδική Αραβία, η οποία πλέον προσανατολίζεται σε άλλες μορφές επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου Brent εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του ορίου των 40 δολαρίων ανά βαρέλι, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες μετά την απόφαση αρκετών ευρωπαϊκών κρατών να επαναφέρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Από την αρχή του έτους δε, η τιμή του αργού έχει χάσει πάνω από το 36% της αξίας του.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News