Business & Finance Τετάρτη 4/11/2020, 14:12
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Fed: Σταθερή στην πολιτική της, όποιος και εάν κερδίσει

Fed: Σταθερή στην πολιτική της, όποιος και εάν κερδίσει

Η θέση του Τζερόμ Πάουελ θεωρείται ασφαλής όσον αφορά στο αξίωμά του, ανεξαρτήτως από το ποιός θα είναι ο νικητής των αμερικανικών εκλογών. Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική και τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα διευκολύνει είτε τον Ντόναλντ Τραμπ είτε τον Τζο Μπάιντεν τα επόμενα τέσσερα έτη. 

Ο Τραμπ κατά καιρούς είχε εξαπολύσει, μέσω δηλώσεών του στο Twitter, πυρά στον Πάουελ, λέγοντας ότι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερα επιτόκια και ότι η ελαφρώς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Κάτι ωστόσο που σταμάτησε στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Πάουελ μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και συνέχισε να ρίχνει ακατάπαυστα ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές ζημίες.

Ούτε όμως και ο Δημοκρατικός Μπάιντεν θα ήταν αντίθετος με τον τρόπο που η Fed ανταποκρίθηκε στην πανδημία και εάν κερδίσει θα θελήσει σίγουρα να συνεχιστεί αυτή η πολιτική της, αν και προφανώς θα αντικαταστήσει πολλούς από τους αξιωματούχους που διόρισε ο Τραμπ στο υπουργείο Οικονομικών και σε άλλα οικονομικά πόστα. Ο «ένοικος» του Λευκού Οίκου θα έχει ανάγκη την Φέντεραλ Ριζέρβ προκειμένου να διασφαλίσει ότι το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί από τις υπέρογκες ομοσπονδιακές δαπάνες που κρίνονται αναγκαίες για να αντισταθμιστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας και τα προβλήματα των επιχειρήσεων από την πανδημία.  

Στο δημοσιονομικό έτος που έληξε στα τέλη Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα προυπολογισμού της Ουάσιγκτον ανήλθε στα 3,1 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ξεπερνώντας περισσότερο από δύο φορές το προηγούμενο ρεκόρ. Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ άγγιξε το 98% το Σεπτέμβριο και προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 200% έως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα χρειαστεί να αγοράσει περισσότερο κρατικό χρέος για να συγκρατήσει πιθανές αναταράξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές. Ο Πάουελ όμως ακολουθεί ήδη αυτή τη γραμμή. 

Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι είθισται να τάσσονται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, οι σημερινές συγκυρίες ανάγκασαν ακόμη και τον Τραμπ να υιοθετήσει την ιδέα ότι οι κυβερνήσεις που τυπώνουν δικό τους χρήμα μπορούν και θα πρέπει να δαπανούν όσο θέλουν με την προϋπόθεση ότι αυτό στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και την απασχόληση.

Εάν όμως κερδίσουν οι Δημοκρατικοί, υπάρχει ένα σημείο που συμπορεύονται με την Fed, το οποίο όμως ο Τραμπ δεν ενστερνίζεται: να δοθεί έμφαση στην ισότητα σε φυλετικό επίπεδο. Τόσο η ομάδα εργασίας του Μπάιντεν όσο και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το έχουν βάλει στην ατζέντα τους. Ο Πάουελ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ακόμη πιο υψηλούς ρυθμούς και για ακόμη μεγαλύτερη περίοδο εάν βελτιωθούν οι συνθήκες που αυτή τη στιγμή λειτουργούν μειονεκτικά για τους μαύρους εργαζομένους και άλλες μειονότητες.    

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News