Business & Finance Τετάρτη 4/11/2020, 14:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φλόριντα: Υπερψηφίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια/ώρα

Φλόριντα: Υπερψηφίστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια/ώρα

Υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια ψήφισαν οι κάτοικοι της Φλόριντα στις αμερικανικές εκλογές. 

Η εκλογική πρωτοβουλία εξασφάλισε το 60% των ψήφων που χρειαζόταν για να περάσει, σύμφωνα με το Associated Press. Έτσι, η Φλόριντα γίνεται η όγδοη αμερικανική πολιτεία που εγκρίνει τον κατώτατο μισθό των 15 δολαρίων ανά ώρα. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, το κατώτατο ωρομίσθιο θα αυξηθεί από τα 8,56 δολάρια που είναι σήμερα στα 10 δολάρια το 2021. Στη συνέχεια, θα αυξάνεται κατά 1 δολάριο κάθε χρόνο που περνά, μέχρι να φτάσει στα 15 δολάρια το 2026. 

Το κίνημα υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που να επιτρέπουν μία αξιοπρεπή διαβίωση (στο λεγόμενο «living wage») κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ. Πέρυσι, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τον κατώτατο μισθό των 15 δολαρίων την ώρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο και ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πολιτική αυτή. 

Παρόλα αυτά, πολλές επιχειρήσεις στη Φλόριντα είχαν ταχθεί κατά της αύξησης του κατώτατου ωρομισθίου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι οι πολιτείες θα πρέπει να πάρουν τη σχετική απόφαση. 

Το μέτρο υπερψηφίστηκε στις εκλογές στη Φλόριντα, παρότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν τον Τραμπ να υπερισχύει στην πολιτεία αυτή με ποσοστό 51% έναντι του Μπάιντεν. 

Κατά τα άλλα, η Καλιφόρνια ψήφισε επίσης υπέρ της εξαίρεσης εταιρειών όπως η Uber και η Lyft από νόμο που τους ζητά να προσλάβουν τους συμβασιούχους οδηγούς τους ως υπαλλήλους. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News