Business & Finance Πέμπτη 5/11/2020, 11:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η UBS αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη εν μέσω lockdowns

Γιατί η UBS αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρωζώνη εν μέσω lockdowns

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία της Ευρωζώνης προχωρά με σημερινή της έκθεση η UBS, με τους αναλυτές της να παραδέχονται, μάλιστα, ότι η κίνησή τους ενδεχομένως να ξαφνιάσει πολλούς, την ώρα που οι περισσότερες οικονομίες της Ευρώπης μπαίνουν ξανά σε lockdown.

Παρόλα αυτά, η UBS αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο -7,4% (από -8% προηγουμένως) για το 2020 και στο +5,2% (από +5% προηγουμένως) για το 2021.  

«Η κινητήριος δύναμη για την αναβάθμιση των προβλέψεων του 2020 είναι ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου στο 12,7%, ο οποίος ήταν πολύ υψηλότερος των προβλέψεων της αγοράς (9,6%) και των δικών μας προβλέψεων (9,1%). Το θετικό αποτέλεσμα του τρίτου τριμήνου αντισταθμίζει την αρνητική επίπτωση από ένα κατά πάσα πιθανότητα αδύναμο τέταρτο τρίμηνο, το οποίο τώρα περιμένουμε στο -3%  (έναντι προηγούμενων προβλέψεων για +0,8%)»,  εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

Όσο για την απόφασή της να αναβαθμίσει τις προβλέψεις για το 2021, τώρα που οι περισσότεροι αναλυτές προχωρούν σε υποβαθμίσεις εξαιτίας των lockdowns, η UBS εξηγεί ότι η τελική χαλάρωση –έστω και προσεκτική- των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να πυροδοτήσει μια οικονομική ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2021, οδηγώντας σε ανάπτυξη 2,2% για το πρώτο τρίμηνο και 2% για το δεύτερο τρίμηνο.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την αυστηρότητα και τη διάρκεια των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών. Εάν οι περιορισμοί διατηρηθούν στα σημερινά ή ακόμα και σε αυστηρότερα επίπεδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, οι προβλέψεις μας για το 2021 θα κινδυνεύσουν», σημειώνει ο οίκος.

Ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς και οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου.

Οι νέες –αναβαθμισμένες- προβλέψεις της UBS για τις επιμέρους οικονομίες διαμορφώνονται στο -5,8% για το 2020 και στο +4,1% για το 2021 για τη Γερμανία, στο -9,6% και +6,8% αντίστοιχα για τη Γαλλία και στο -8,8% και +5,8% αντίστοιχα για την Ιταλία.

Σημειώνεται ότι ο οίκος δεν έχει αναθεωρήσει, για την ώρα, τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, οι οποίες κάνουν λόγο για  πτώση του ΑΕΠ κατά 6% για το 2020 και ανάκαμψη της τάξης του 5,1%  για το 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News