Business & Finance Πέμπτη 5/11/2020, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη

Κομισιόν: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη

Η οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει το 2021 από την άνευ προηγουμένου ύφεση που προκάλεσε εφέτος η πανδημία του κορωνοϊού, όμως η ανάκαμη θα είναι μικρότερη απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά, λόγω του δεύτερου κύματος του Covid-19, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Μάλιστα, η Κομισιόν εμφανίστηκε επιφυλακτική στις προβλέψεις της τόσο για την Ε.Ε. όσο και την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά στις εκτιμήσεις της είναι υπερβολικά υψηλή. Αναλυτικότερα, αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 4,2% από 6,1% που είχε προβλέψει τον Ιούλιο, ενώ για το 2022 βλέπει ανάπτυξη 3% μετά από μία πρωτόγνωρη ύφεση της τάξης του 7,8% για εφέτος. Η Κομισιόν διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις τους έχουν βάση το γεγονός ότι οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση του Covid-19 θα παραμείνουν, έως κάποιο βαθμό, έως το 2022, αν και από το επόμενο έτος θα μειώνονται σταδιακά με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά και ο αντίκτυπος στην οικονομία. 

Επίσης, οι προβλέψεις βασίζονται και στην υπόθεση ότι δεν θα έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία έως την 1η Ιανουαρίου του 2021, οπότε και φθάνει στο τέλος της η σημειρνή μεταβατική περίοδος και ότι οι εμπορικές συναλλαγές θα γίνονται με βάση του όρους του Παγκόσμου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). 

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, η Κομισιόν αναμένει συρρίκνωση 0,1% για την οικονομία της Ευρωζώνης έναντι του τρίτου τριμήνου λόγω των νέων περιορισμών που επιβάλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ιρλανδία, Γαλλία και Βέλγιο είναι από τις οικονομίες που έχουν πληγεί σοβαρότερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με την ιρλανδική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, τη γαλλική 1% και τη βελγική 0,7%. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία, η γερμανική, αναμένεται να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις προκλήσεις, με την Κομισιόν να προβλέπει ανάπτυξη 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο. 

Αναφορικά με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει να παραμείνει χαμηλά, αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσο ορίζοντα, προβλέπεται στο 0,3% για εφέτος για να αυξηθεί στο 1,1% το 2021 και στο 1,3% στο 2022. Η ανεργία, χάρη στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης της εργασίας που έχουν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας, προβλέπεται να αυξηθεί μόνο στο 8,3% εφέτος παρά τη βαθιά ύφεση από 7,5% το 2019. Το 2021 αναμένεται να αυξηθεί στο 9,3% για να υποχωρήσει εν συνεχεία στο 8,9% το 2022.

Ωστόσο, η πανδημία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τα δημοσιονομικά. Το συνολικό έλλειμμα προϋπολογισμού της Ευρωζώνης θα εκτιναχθεί στο 8,8% του ΑΕΠ εφέτος έναντι περυσινού πλεονάσματος 0,6% προτού συρρικνωθεί στο 6,4% το επόμενο έτος και στο 4,7% το 2022. Η αύξηση των ελλειμμάτων θα οδηγήσει και σε διόγκωση του χρέους της Ευρωζώνης, το οποίο προβλέπεται στο 101,7% του ΑΕΠ εφέτος από 85,9% πέρυσι. Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται στο 102,3% το 2021 και στο 102,6% το 2022. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News