Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 14:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ

Η δουλειά του υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πάντα δύσκολη. Τα πρόσωπα που κάθισαν σε αυτή την καρέκλα τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχαν να αντιμετωπίσουν τη διάσωση άλλων χωρών, τη σωτηρία του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος και έναν εμπορικό πόλεμο. Όμως, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ύφεση και την ανεργία που αφήνει πίσω της η πανδημία, τις εκκλήσεις για αντιμετώπιση των ανισοτήτων και μια σειρά άλλα επείγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. 

Ανάμεσα στους υποψηφίους, σύμφωνα με το Reuters, περιλαμβάνεται η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν. Επί των ημερών της στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, εστίασε στους εργαζομένους και στις ανισότητες, ενώ έκτοτε, παραμένει μέρος του δημόσιου διαλόγου σε πολλά από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής, μέσω του think tank Brookings Institution. 

Η Λαέλ Μπρέιναρντ, που επίσης θεωρείται υποψήφια για τη θέση, είναι διοικήτρια της Fed και έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών με ευθύνη για τις διεθνείς υποθέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, την εποχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της κρίσης του ευρώ. 

Η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν έχει διατελέσει διοικήτρια της Fed και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών. Δικηγόρος που έχει δουλέψει στο finance, είναι σήμερα στέλεχος της Vanguard, ενός επενδυτικού γίγαντα με 6 τρισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια. Πρόσφατα συνέβαλε στη σύνταξη μίας μελέτης που ζήτησε η ομάδα του Μπάιντεν γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η χρηματοοικονομική εποπτεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χάραξη μιας κλιματικής πολιτικής. 

Ο πρόεδρος της Federal Reserve της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ είναι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος περιφερειακής Fed και το καλοκαίρι έγραψε μία μελέτη για την ανάγκη αντιμετώπισης των φυλετικών και οικονομικών ανισοτήτων, η οποία συζητήθηκε πολύ. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, μίλησε προ ημερών για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος «τσάρος» της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. «Αυτή είναι μία πολύ διαφορετική στιγμή. Ο κορωνοϊός και το κλίμα και η παγκόσμια πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αποτελούν τεράστιες προκλήσεις», είπε. 

Πραγματικά, ο επόμενος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να αυξάνει τα ελλείμματα – ρεκόρ των ΗΠΑ, προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις μέσα στην πανδημία. Επίσης, θα κληθεί να υλοποιήσει τις πολιτικές Μπάιντεν σε κρίσιμους τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο, η φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων και βέβαια, οι σχέσεις με την Κίνα. 

Ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους πιο εύπορους Αμερικανούς και τις επιχειρήσεις, ενώ το σχέδιο «Build Back Better» προβλέπει τη χρήση της φορολογικής νομοθεσίας για την προώθηση στόχων όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών χαμηλής και μεσαίας εισοδηματικής στάθμης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News