Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 14:09
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας: Τα χρήματα υπάρχουν, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

Να μην χάσουμε την ευκαιρία των 32 δισ. ευρώ

Γ. Στουρνάρας: Τα χρήματα υπάρχουν, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

Τα χρήματα είναι διαθέσιμα. Μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

Αυτό το ερώτημα θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς για τη μεγάλη ευκαιρία του 2021, η οποία δεν πρέπει να πάει ξανά χαμένη. Δηλαδή για το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση μπορούν να απορροφήσουν αυτούς τους πόρους, αλλά θα πρέπει επίσης στο σχεδιασμό τους να μεριμνήσουν και για τις μικρότερες επιχειρήσεις, τους προμηθευτές τους, που λειτουργούν γύρω από αυτές» σημειώνει, μεταξύ άλλων. «Πρέπει να δημιουργηθούν δίκτυα χρηματοδότησης, που θα επιτρέπουν σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σε μικρομεσαίες γύρω τους, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση» σπεύδει να προσθέσει, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Greek Business File.

Ερωτηθείς δε, για το μίγμα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ, ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ξεκάθαρος: «Η συντονισμένη δράση του δημόσιου τομέα είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την επιτυχία. Θα πρέπει να ανταποκριθεί αντίστοιχα και ο ιδιωτικός τομέας». Και συμπληρώνει: «Δεν αρκεί να έχουν σχέδια οι αρχές και γενικότερα ο δημόσιος τομέας. Χρειάζεται η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με κατάλληλα σχέδια για επενδύσεις σε έργα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, το “τρίγωνο της γνώσης” (καινοτομία – εκπαίδευση – έρευνα)».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι «οι επενδυτικοί τομείς, στους οποίους θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση, είναι ακριβώς αυτοί που χρειαζόμαστε», επικαλούμενος ως παράδειγμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία, ή ίσως την προτελευταία, θέση στην ΕΕ.  «Ιδού λοιπόν η μεγάλη μας ευκαιρία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι ο άλλος σημαντικός κλάδος που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης» κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στο «MR» τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Στουρνάρας είχε εκτιμήσει ότι μέσα στο 2021 η Ελλάδα θα λάβει 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ θα αφορούν σε επιχορηγήσεις και μόλις το 1,3 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Προσφάτως δε, σε συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο διοικητής της ΤτΕ είχε κάνει λόγο για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ για την επόμενη 10ετία στην Ελλάδα, αρκεί να υπάρξει επιτυχής απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου. Πέραν αυτού, μάλιστα, ως απαραίτητες προϋποθέσεις έθεσε τοσο η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων όσο και η αύξηση της παραγωγικότητας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 4,8% για το τρέχον έτος. Ωστόσο, αρκετοί επενδυτικοί οίκο εκτιμούν ότι οι τελικές επιδόσεις της οικονομίας δεν θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές προσδοκίες, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων αλλά και του αργού ρυθμού των εμβολιασμών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News