Business & Finance Παρασκευή 15/01/2021, 15:59
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας: Οι ζημιές της πανδημίας στα δάνεια έχουν υποτιμηθεί

Γ. Στουρνάρας: Οι ζημιές της πανδημίας στα δάνεια έχουν υποτιμηθεί

Πολλές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν υποτιμήσει τις ζημιές από δάνεια που θα φέρει η πανδημία,  ειδικά ανάμεσα στους ενήμερους πελάτες που προστατεύονται από τα μορατόρια, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο 8th Banking Forum & FinTech Expo.

«Η λήξη των κρατικών μέτρων στήριξης, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με δημοσιονομική στήριξη, θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών», προειδοποίησε ο διοικητής και κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών από τα δάνεια καθώς και στη γρήγορη εξυγίανση των ισολογισμών τους, μέσω συστημικών λύσεων, θυμίζοντας την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για bad bank.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το νέο κύμα των defaults θα είναι υψηλότερο για τις τράπεζες που ήδη έχουν υψηλά κόκκινα δάνεια, όπως οι ελληνικές. Και σημείωσε ότι η ποιότητα ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθεί στο επίκεντρο της εποπτικής δράσης φέτος.

Κατά τα άλλα, ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε και για τους «θύλακες» ρίσκου που αυξάνονται στον μη τραπεζικό χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς, για παράδειγμα, οι τράπεζες μειώνουν τα κόκκινα δάνειά τους, μεταφέροντας μεγάλο μέρος τους εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα.

«Οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο εδώ, καθώς η μεταφορά των NPLs εκτός του τραπεζικού τομέα δεν σημαίνει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος απομακρύνεται από το χρηματοοικονομικό σύστημα. Μόνο η αποτελεσματική επίλυση των δανείων αυτών θα απομακρύνει ουσιαστικά το βάρος στους οφειλέτες και θα μειώσει τον πιστωτικό κίνδυνο, επιτρέποντας τελικά μία καλύτερη κατανομή πόρων στην οικονομία», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, κάλεσε τις τράπεζες να συμβάλουν ώστε να αποτραπεί η δημιουργία εταιρειών-ζόμπι και οι μόνιμες (διαρθρωτικές) ουλές στην οικονομία, λειτουργώντας αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των νέων καθυστερήσεων έστω και με κόστος στα κεφάλαιά τους.

Τέλος, ο διοικητής προέβλεψε την περαιτέρω συγκέντρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα κατά το 2021 και το 2022, σημειώνοντας πως παρότι οι διασυνοριακές ή εγχώριες συγχωνεύσεις δεν είναι πανάκεια, εντούτοις μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στον τομέα του κόστους.

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News