Business & Finance Σάββατο 30/01/2021, 18:00
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας: Οι προϋπόθεσεις για μέση ανάπτυξη 3,5% έως το 2030

Στο β' εξάμηνο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Γ. Στουρνάρας: Οι προϋπόθεσεις για μέση ανάπτυξη 3,5% έως το 2030

Μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ αναμένει για την επόμενη 10ετία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση την επιτυχή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, εκτίμησε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι θα ξεκινήσουν να φθάνουν στην Ελλάδα στο β’ εξάμηνο, δύναται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη της τάξης του 3,5% σε ετήσια βάση έως το 2030.

Πέραν της αξιοποίησης των κονδυλίων, απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας αποτελούν τοσο η συνέχιση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων όσο και η αύξηση της παραγωγικότητας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 4,8% για το τρέχον έτος. Ωστόσο, αρκετοί επενδυτικοί οίκο εκτιμούν ότι οι τελικές επιδόσεις της οικονομίας δεν θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές προσδοκίες, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων αλλά και του αργού ρυθμού των εμβολιασμών.

Στην ίδια εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης, μίλησε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποδεσμευτούν για την Ελλάδα στο β’ μισό του 2021. Χαιρέτισε δε, τη συμβολή της Αθήνας στη δημιουργία του πλαισίου στήριξης, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία του Ταμείου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News