Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 13:46
BUSINESS & FINANCE

Γκρίνια για την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

«Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2021 και δεν έχω δει ούτε δεκάρα»

Γκρίνια για την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

Οι καθυστερήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης υπονομεύουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης από το οικονομικό σοκ της πανδημίας, προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ, στο οποίο ποντάρει πολλά η Ελλάδα αλλά και οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, δεν βρίσκεται σε σωστή τροχιά, τόνισε ο Le Maire μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2021, και πάλι, δεν έχω δει ούτε δεκάρα και οι αποφάσεις για τους ίδιους πόρους δεν έχουν εγκριθεί από τις 27 χώρες μέλη», είπε  ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τους αργούς ρυθμούς της υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

«Εάν θέλουμε μία ισχυρή οικονομία, πρέπει να επενδύσουμε, και να επενδύσουμε αμέσως τώρα. Το βασικό είναι να έχουμε μία γρήγορη ευρωπαϊκή ανάκαμψη και να εφαρμόσουμε το σχέδιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα», σημείωσε.

Πραγματικά, οι διαδικασίες έγκρισης του σχεδίου έχουν συναντήσει καθυστερήσεις, ενώ στη Γερμανία έχουν μπλοκαριστεί με προσφυγή στα δικαστήρια.

Εν τω μεταξύ, όλες οι προβλέψεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ευρωζώνη μένει πίσω σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες στην ανάκαμψη από την πανδημία.

«Η Ε.Ε. πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή του ύψους περίπου 700 δισ. ευρώ Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτός είναι μικρός σε σχέση με τα 1,9 τρισ. δολάρια των δημοσιονομικών μέτρων που περιλαμβάνει το πακέτο των ΗΠΑ, αλλά και διαφορετικός σε φύση, όμως και πάλι είναι σημαντικός», λένε οι αναλυτές του Bloomberg Economics.

Πραγματικά, οι εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης δεν αναμένονται πριν από τον Ιούνιο, ενώ αντίθετα τα χρήματα του αμερικανικού πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων ξοδεύονται ήδη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News