Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 16:53
BUSINESS & FINANCE

Πώς η Γαλλία «αξιοποιεί» τις καταθέσεις των παππούδων

Πώς η Γαλλία «αξιοποιεί» τις καταθέσεις των παππούδων

Στις αποταμιεύσεις των παππούδων και των γιαγιάδων φαίνεται ότι «επενδύει» η Γαλλία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πορείας ανάκαμψης μετά τις δραματικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην εγχώρια οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων σ’ όσους παππούδες και γιαγιάδες αποφασίσουν να μεταβιβάσουν μέρος των καταθέσεών τους στα εγγόνια τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο, εφόσον τελικά υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται «παρκαρισμένα» στις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πανδημία εκτιμάται ότι οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 180 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το κυβερνητικό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.

Φυσικά, η παροχή φοροελαφρύνσεων στις μεταβιβάσεις καταθέσεων έχει προκαλέσει και ορισμένες αρνητικές αντιδράσεις, με τους επικριτές να καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο ευνοεί μόνο τις πλούσιες οικογένειες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, επιμένει ότι οι φοροελαφρύνσεις θα αφορούν χρηματικά ποσά μέχρι «ορισμένες χιλιάδες» και όχι «δεκάδες χιλιάδες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι μόνο οι μεταβιβάσεις έως 63.730 ευρώ δεν τυγχάνουν φορολόγησης, όταν πρόκειται για εγγόνια. Αντίθετα, για τις μεταβιβάσεις προς παιδιά το όριο βρίσκεται στα 131.865 ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News