Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 16:39
BUSINESS & FINANCE

Εγκρίνεται το νέο πακέτο βοήθειας στην Air France

Εντός της ημέρας

Εγκρίνεται το νέο πακέτο βοήθειας στην Air France

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τους όρους κρατικής χρηματοδότησης της Air France, η οποία πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού, κατέληξαν Παρίσι και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν μαραθώνιων επαφών των δύο πλευρών.

«Είναι μία πολύ καλή είδηση για την Air France, για όλο τον γαλλικό κλάδο αερομεταφορών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά νομίζω ότι φθάσαμε σε μια καλή συμφωνία» έσπευσε να προσθέσει, κάνοντας λόγο για «δίκαιους και αναλογικούς» όρους.

Το γαλλικό και το ολλανδικό δημόσιο, το οποίο ελέγχουν από κοινού το 28% των μετοχών της εταιρείας, χορήγησαν το 2020 έκτακτη δανειοδότηση 10,4 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας.

Η νέα συμφωνία έρχεται να αυξήσει το μέγεθος της παραπάνω χρηματοδότησης, η οποία εντός της ημέρας θα εγκριθεί κι από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες ούτε για το ύψος της στήριξης, ούτε για τα ανταλλάγματα που δόθηκαν.

Κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2020, η Air France εμφάνισε ζημιές 2,1 δισ. ευρώ (άνω των 7 δισ. στο 12μηνο), ενώ στο α’ τρίμηνο του 2021 η λειτουργία εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 40% των επιπέδων του 2019.

Η γαλλο-ολλανδική εταιρεία δεν αποτελεί ούτε την πρώτη, ούτε την τελευταία εταιρεία αερομεταφορών στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει κρατική βοήθεια. Τον Δεκέμβριο, προηγήθηκε η έγκριση στήριξης 120 εκατ. ευρώ στην ελληνική Aegean Airlines, ενώ «γενναιόδωρο» πακέτο βοήθειας έχει λάβει και η γερμανική Lufthansa.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News