Κόσμος Πέμπτη 9/09/2021, 16:56
ΚΟΣΜΟΣ

Το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης – «Επλήγη η Μεσόγειος»

Το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της Ευρώπης – «Επλήγη η Μεσόγειος»

Η Ευρώπη μόλις εξήλθε από το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία, όπου η θερμοκρασία ήταν κατά μέσον όρο 1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού σημειώθηκαν τοπικά ρεκόρ θερμοκρασιών. Ενδεικτικά, στη Σικελία η θερμοκρασία φαίνεται πως άγγιξε τους 48,8 βαθμούς Κελσίου στις 11 Αυγούστου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτή η θερμοκρασία, θα πρόκειται για την υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ευρώπη. Στις 14 Αυγούστου, η θερμοκρασία στην Κόρντοβα της Ισπανίας σκαρφάλωσε στους 47,4 βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί εθνικό ρεκόρ.

Το παρατεταμένο κύμα καύσωνα προκάλεσε ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την ήπειρο. Η Μεσόγειος επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ιδίως η Ιταλία, η Τουρκία και βέβαια η Ελλάδα, ενώ στην κεντρική Ευρώπη σημειώθηκαν πρωτοφανείς πλημμύρες. Ενδεικτικά, σε περιοχές του Βελγίου και της Γερμανίας μέσα σε δύο ημέρες σημειώθηκε βροχόπτωση ίση με το μέσο όρο δύο μήνων. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα καταστούν πλέον συνήθη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα οφείλει βέβαια να μειώσει το επίπεδο των αέριων ρύπων. Ήδη 110 χώρες έχουν δεσμευθεί για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, ώστε να συμφωνηθεί μία κοινή κατεύθυνση προς την ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Πηγή: World Economic Forum Ακολουθήστε το Money Review στο Google News