Κόσμος Παρασκευή 20/08/2021, 14:20
ΚΟΣΜΟΣ

H «πανδημία» του καύσωνα: 356.000 θάνατοι σε έναν χρόνο

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν κατά 74% από το 1980 έως το 2016

H «πανδημία» του καύσωνα: 356.000 θάνατοι σε έναν χρόνο

Περισσότεροι από 356.000 άνθρωποι πέθαναν από αίτια που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη, μόνο σε εννέα χώρες, το 2019, δείχνουν δύο νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet. Τα νούμερα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά την ώρα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη γίνονται όλο και πιο εμφανείς. 

Είναι γνωστό ότι η θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή να προκαλέσει βλάβες στα όργανα και τον εγκέφαλο. Τώρα, οι μελέτες του University of Washington διαπιστώνουν ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει και μία σειρά από νοσηρότητες, όπως αρκετά είδη καρδιακών νόσων, διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. 

Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη αυξήθηκαν κατά 74% από το 1980 έως το 2016. 

Αντίστοιχα, περίπου 1,3 εκατ. άτομα πέθαναν από λόγους που σχετίζονται με το κρύο, με τον σχετικό αριθμό να είναι αυξημένος κατά 31% από το 1990. 

«Στις περισσότερες περιοχές, οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία, όμως η ανάλυσή μας βρίσκει ότι οι βλαβερές επιπτώσεις της υπερβολικής  ζέστης μπορεί να ξεπεράσουν εκείνες που προκαλεί το κρύο σε μέρη όπου ήδη επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, όπως στην Ν. Ασία, τη Μέση Ανατολή και πολλά μέρη της Αφρικής», λέει η Katrin Burkart, που συμμετείχε στην έρευνα του Institute of Health Metrics and Evaluation του University of Washington. 

Πραγματικά, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι επισκέψεις στα κέντρα πρώτων βοηθειών αυξάνονται κατά τη διάρκεια καυσώνων, μαζί με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τις άσχημες εκβάσεις στις εγκυμοσύνες και την αύξηση των εξόδων για υγειονομική περίθαλψη. 

Μόνο το αμερικανικό CDC έχει καταγράψει περισσότερους από 3.500 θανάτους φέτος εξαιτίας της ζέστης. 

Η μία μελέτη προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει τους πρωτοφανείς καύσωνες συχνότερους. Με αύξηση της θερμοκρασίας της γης κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, οι πιθανότητες ενός καύσωνα από αυτούς που συμβαίνουν μία φορά στα 50 χρόνια αυξάνεται κατά 8,6 φορές. Με αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς, οι πιθανότητες γίνονται κατά 40 φορές περισσότερες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Axios

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News