Κόσμος Τρίτη 7/09/2021, 16:35
ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινη» θα γίνει η πιο εμβληματική λεωφόρος του Παρισιού

«Πράσινη» θα γίνει η πιο εμβληματική λεωφόρος του Παρισιού

Η πιο εμβληματική οδός του Παρισιού, η γεμάτη καταστήματα πολυτελείας και γραφικές καφετέριες Champs-Élysées, θα μετατραπεί σε όαση πράσινου. Η επιτροπή που διαχειρίζεται την ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με τον Αρχιτέκτονα Philippe Chiambaretta πρότειναν τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου της πρωτεύουσας επί της λεωφόρου.

Η Champs-Élysées, η οποία έχει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας αποτελεί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή ρύπανσης για την Πόλη του Φωτός. Επομένως, το Παρίσι προγραμματίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση της λεωφόρου βάσει των απαιτήσεων της κλιματικής κρίσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, οι λωρίδες θα μειωθούν κατά το ήμισυ, ενώ ο υπόλοιπος χώρος θα αξιοποιηθεί για πεζοδρόμια και χώρους πρασίνου. Θα υπάρχουν επίσης σειρές δέντρων, ώστο να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.

Συνολικά, η αναβάθμιση της εμβληματικής λεωφόρου θα κοστίσει περί τα 250 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει αμέσως μετά την φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2024. Η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, έχει υποσχθεί ότι η πόλη θα προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Η ίδια έχει υποσχεθεί την αύξηση των ποδηλατοδρόμων και την μείωση των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Πύργος του Άιφελ

Ωστόσο, η Champs-Élysées δεν θα είναι η μόνη οδός που θα αλλάξει σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Το 2019, το Παρίσι ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Αμερικανίδα αρχιτέκτονα Kathryn Gustafson για την διαμόρφωση της περιοχής γύρω από τον Πύργο του Άιφελ. Τα σχέδιά της περιλαμβάνουν τη δημιουργία νησίδων πρασίνου γύρω από το ιστορικό αξιοθέατο.

Οι χώροι πρασίνου στις πόλεις βοηθούν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και συνεπώς βελτιώνουν τη δημόσια υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Ακόμη, βοηθούν στην πτώση της θερμοκρασίας στα αστικά κέντρα. Δεδομένου ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού πρόκειται να συγκεντρωθεί σε αστικά κέντρα μέχρι το 2050, οι χώροι πρασίνου στις πόλεις θα αποκτήσουν ακόμη πιο θεμελειώδη αξία.

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News