Business & Finance Σάββατο 2/10/2021, 14:27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλό πλέγμα στήριξης για ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο

Δύσκολος χειμώνας για τους καταναλωτές

Τριπλό πλέγμα στήριξης για ρεύμα, αέριο και πετρέλαιο

Με ένα πλέγμα δράσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης συγκροτείται η πρώτη γραμμή άμυνας της Ελλάδας στις πιέσεις της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, η οποία απειλεί να εκτινάξει τα κόστη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. 

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος -ανεξαρτήτως παρόχου- θα ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες/μήνα. Η διάρκεια της επιδότησης είναι από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, με πιθανότητα παράτασης του μέτρου. 

Ειδικά για τους πελάτες της ΔΕΗ, προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση, με αποτέλεσμα το κόστος επιβάρυνσης των καταναλωτών χαμηλής τάσης να περιορίζεται στο 1 έως 2 ευρώ μηνιαίως.  

Διαβάστε επίσης: Σε τιμή ρεκόρ και ο άνθρακας – Ενεργειακό κραχ σε Ευρώπη, Ασία

Για το φυσικό αέριο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιδότηση των οικιακών καταναλωτών με παραπλήσιο ποσό ανά μεγαβατώρα (30 ευρώ). Και πάλι, βέβαια, θα θεσπιστούν όρια στην κατανάλωση και κοινωνικά κριτήρια. 

Από την πλευρά του, το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Οι οριστικές αποφάσεις, φυσικά, θα ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο για το αέριο όσο και για το πετρέλαιο. 

Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων άνθρακα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάτι το οποίο ήδη επηρεάζει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.  

Διαβάστε επίσης: Νέο ρεκόρ για το φυσικό αέριο – «Χτύπησε» τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οικιακό τιμολόγιο μεγάλου προμηθευτή στην Αττική διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020 και 0,02995 τον Μάιο του 2021. 

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κόστιζε πέρυσι τον Οκτώβριο περί τα 0,8 ευρώ το λίτρο, αυξήθηκε τον Απρίλιο κοντά στο 1 ευρώ και σήμερα κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο.  

Βέβαια, η περίοδος θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς εκείνης της περιόδου.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News