Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 13:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδόματος και στο φυσικό αέριο

Δεν προβλέπεται μείωση του ΕΦΚ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδόματος και στο φυσικό αέριο

Το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επίδομα φυσικού αερίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες αυξήσεις, άφησε ανοικτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αν και προς το παρόν ξεκαθάρισε δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση. 

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αερίου στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2021 και βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι το οποίο οφείλεται αφενός στα μειωμένα αποθέματα, αφετέρου στην αυξημένη ζήτηση. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΣΚΑΪ 100,3», το αν τελικά θα χορηγηθεί σχετικό επίδομα -όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το επίδομα πετρελαίου- θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της οικονομίας και τη δυνατότητα για πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ερωτηθείς παράλληλα για το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ξεκαθάρισε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη. 

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παρέπεμψε στην αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στην αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης και στην επιδότηση κατά 27% της κιλοβατώρας για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.  

Ο κ. Σταϊκούρας, παράλληλα, επανέλαβε ότι το φαινόμενο της ακρίβειας φαίνεται να είναι παροδικό, λόγω της ταχείας ανάκαμψης και της πολύ υψηλότερης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά. Όμως παραδέχθηκε ότι σύντομα θα φανεί στα πορτοφόλια των καταναλωτών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News