Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βαρυχειμωνιά» στους λογαριασμούς των νοικοκυριών παγκοσμίως

Δεν απειλείται μόνο η Ευρώπη με ενεργειακό σοκ

«Βαρυχειμωνιά» στους λογαριασμούς των νοικοκυριών παγκοσμίως

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα ισχυρό ενεργειακό σοκ, ειδικά εάν ο εφετινός χειμώνας αποδειχθεί βαρύς. Δεν θα υποφέρει όμως μόνο η γηραιά ήπειρος. Η εξάρτηση των οικονομιών παγκοσμίως από το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια για ηλεκτροδότηση και θέρμανση των σπιτιών, εν μέσω των προσπαθειών να πει ο πλανήτης αντίο στον άνθρακα. Έτσι αρκετές χώρες αναμένεται να δώσουν μάχη για τις εξαιρετικά περιορισμένες προμήθειες, την ώρα που ένας από τους ισχυρότερους εξαγωγείς, η Ρωσία, κρατέι το αέριο εντός των συνόρων του. Ήδη η Κίνα έχει σπεύσει να χτυπτήσει καμπανάκι. 

Αναλυτές στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει για μπλακ άουτ και προσωρινό λουκέτο σε εργοστάσια. Τα ευρωπαϊκά αποθεματα κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι ροές μέσω των αγωγών Ρωσίας και Νορβηγίας είναι αδύναμες. Την ίδια ώρα οι καιρικές συνθήκες έχουν περιορίσει την ηλεκτροπαραγωγή και από τις ανεμογεννήτριες, ενώ τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης γηράσκουν και οδηγούνται σε κλείσιμο. Όλα αυτά καθιστούν το φυσικό αέριο ακόμη πιο πολύτιμο, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτιναχθεί 500% τους τελευταίους 12 μήνες και να κινείται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η Citigroup προειδοποιεί ακόμη και για εκτίναξή του στα 100 δολάρια. 

European Natural Gas Prices

Per megawatt-hour

Data: Intercontinental Exchange

 

Στη Βρετανία έχουμε ήδη τα πρώτα «κανόνια» προμηθευτών ρεύματος, ενώ στην Ε.Ε. ενισχύονται οι φωνές για ένα πανευρωπαίκό σχέδιο που θα απαλύνει τα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα έχει μάλιστα καταθέσει την δική της πρόταση για ένα ταμείο αντιστάθμισης των επιπτώσεων. Ο μεγάλος φόβος βέβαια είναι ότι οι ανατιμήσεις στο ρεύμα θα πλήξουν σοβαρά μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και τον αγροτικό κόσμο, με αποτέλεσμα να φέρουν με τη σειρά τους ένα κύμα αυξήσεων στο κόστος βασικών αγαθών. 

Εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, στην Κίνα βιομηχανίες χημικών, κεραμικών, υαλοποιΐες και τσιμεντοβιομηχανίες έχουν ήδη προειδοποιήσει για αυξήσεις τιμών.Έκκληση για περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος απηύθυνε η επαρχία Γκουανγκντόνγκ, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μετά από διακοπή στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η ζήτηση ενέργειας στην εν λόγω επαρχία στην οποία ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι έντονος, έφθασε στο ρεκόρ των 141 εκατ. κιλοβάτ στις 23 Σεπτεμβρίου μετά από το κύμα καύσωνα. Η μέση θερμοκρασία στην Γκουανγκντόνγκ άγγιξε του 34,4 βαθμούς Κελσίου, 2,2 βαθμο;yw υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο των προηγούμενων ετών. 

Για λογαριασμούς ρεύματος που θα καίνε προετοιμάζονται τα νοικοκυριά στη Βραζιλία. Όσο για το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, φοβούνται μπλακ άουτ διαρκείας. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ενεργειακό αυτό σοκ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, οδηγώντας τις τιμές τροφίμων και άλλων αγαθών σε υψηλά πολλών δεκαετιών και εντείνοντας τον πονοκέφαλο για τις κεντρικές τράπεζες. Ο πληθωρισμός επιταχύνεται ραγδαία και αυτό τις αναγκάζει να σκεφτούν την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Ωστόσο ταυτόχρονα με την άνοδο του πληθωρισμού, παρατηρούμε να αποδυναμώνεται και η αρχική ορμή της ανάκαμψης. Και αυτό σημαίνει ότι μία πρόωρη απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης θα μπορούσε να υπομονεύσει την ανάπτυξη. Στο εξής θα πρέπει να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες, ευχόμενες η εκτίμηση πως η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα είναι προσωρινή, να αποδειχθεί σωστή. Κάποιοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι και ήδη κρούουν τον κίνδυνο για επιστροφή του εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού. 

Με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News