BUSINESS & FINANCE

Προς το 4% καλπάζει ο πληθωρισμός – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Προς το 4% καλπάζει ο πληθωρισμός – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία PEPP τον Μάρτιο του 2022, κατά την επόμενη συνεδρίασή της, αυτή του Δεκεμβρίου, έπειτα και από τα σημερινά στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου ήταν ακόμα υψηλότερος από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,4%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, έναντι 3% που ήταν τον Αύγουστο και 3,3% που περίμεναν οι αναλυτές. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός εκπλήσσει προς τα πάνω ακόμα και τώρα που οι προβλέψεις διαμορφώνονται σε τόσο υψηλά επίπεδα (υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει τον στόχο του πληθωρισμού στο 2%), έχει σημάνει συναγερμό ανάμεσα στους αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμού

«Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει στην ανοδική του τροχιά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα πιάσει το 4%», σημειώνουν οι αναλυτές της Capital Economics.

Παρότι οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, αυτό δεν θα αποτρέψει την επιτάχυνση του ενεργειακού κόστους, τονίζει ο οίκος. Εξάλλου, σημειώνει, από σήμερα ισχύουν διψήφιες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια στην Ιταλία.

«Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει σημαντικά τις αγορές τίτλων της τον Μάρτιο», προσθέτουν, έστω και εάν εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί απότομα το 2022 και θα ισορροπήσει πολύ χαμηλότερα από το 2% το 2023.

Διαβάστε επίσης: JP Morgan: Πόσο ακόμα θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος;

«Με ένα ακόμα άλμα του δείκτη τιμών καταναλωτή, εντείνονται οι πιέσεις γύρω από τη συζήτηση που θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο για το εάν μία απλή ‘επαναβαθμονόμηση’ (recalibration) της αγοράς τίτλων είναι αρκετή ή εάν μία πιο σημαντική αναδίπλωση θα ήταν καλύτερη», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.

Όπως τονίζει η ING, η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται ακόμα σε μεγάλο βαθμό σε έκτακτους παράγοντες, όπως οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας, η αντιστροφή της μείωσης  του ΦΠΑ στη Γερμανία και η αύξηση στις τιμές στους τομείς ψυχαγωγίας και φιλοξενίας μετά τα lockdowns. Όμως πλέον, οι ανατιμήσεις αρχίζουν να διασπείρονται σε ολόκληρη την οικονομία, καθώς πάνω από τα μισά από τα 100 βασικά είδη που συνθέτουν το καταναλωτικό καλάθι που χρησιμοποιείται για την κατάρτιση του δείκτη, εμφανίζουν αύξηση τιμών άνω του 2%.

Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός ίσως να γίνεται από «μεταβατικός» -όπως πολλοί περιμένουν ότι θα είναι- πιο επίμονος.

Πάντως, οι προβλέψεις των οίκων εξακολουθούν να μιλούν για σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα στο 2022. Έπειτα και από τα σημερινά στοιχεία, η Oxford Economics προβλέπει μεν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άλμα προς το 4% το τέταρτο τρίμηνο και θα παραμείνει πάνω από το 2% το πρώτο εξάμηνο του 2022, όμως εκτιμά ότι θα πέσει κάτω από το 1% στα τέλη του 2022. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News