Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 13:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομία: Άλμα 300% στην τιμή του πυριτίου

Ακόμη ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομία: Άλμα 300% στην τιμή του πυριτίου

Ένα μέταλλο που φτιάχνεται από το δεύτερο σε αφθονία στοιχείο στη Γη έχει καταστεί σπάνιο. Και η έλλειψή του απειλεί τα πάντα, από τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων έως τα μικροτσίπ των υπολογιστών (των οποίων η προσφορά είναι ήδη ισχνή), ρίχνοντας έτσι ακόμη ένα εμπόδιο στον δρόμο της παγκόσμιας οικονομίας. 

Πρόκειται για το πυρίτιο, του οποίου η παραγωγή έχει περικοπεί στην Κίνα, με αποτέλεσμα η τιμή του να κάνει «άλμα» 300% σε λιγότερο από δύο μήνες. «Είναι το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά αναταράξεων, από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έως το σοκ των τιμών ρεύματος, τα οποία δημιουργούν ένα καταστροφικό μείγμα για επιχειρήσεις και καταναλωτές» σχολιάζει το Bloomberg. 

Διαβάστε ακόμη: Πόσο ακόμη θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος

Το ζήτημα του πυριτίου είναι αποκαλυπτικό των πολλαπλών πτυχών της ενεργειακής κρίσης. Και τούτο γιατί η δραστική μείωση της παραγωγής στην Κίνα (που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πυριτίου στον κόσμο, είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα. 

Για πολλές βιομηχανίες είναι αδύνατο να αποφύγουν τις επιπτώσεις. Το πυρίτιο, το οποίο καλύπτει το 28% του φλοιού της γης με βάση το βάρος, είναι ένα από τα πιο πολύτιμα οικοδομικά υλικά. Χρησιμοποιείται στους υπολογιστές, στο τσιμέντο, στο γυαλί, σε εξαρτήματα αυτοκινήτων, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε εάν υλικό που βοηθά τη μετατροπή των αχτίδων του ήλιου σε ενέργεια στα ηλιακά πάνελ. Είναι δε η πρώτη ύλη για τη σιλικόνη, που έχει επίσης δεκάδες χρήσεις. 

Πώς απογειώθηκαν οι τιμές

Για το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα, η τιμή του κυμαινόταν από τα 8.000 έως τα 17.000 γιουάν (1.200 έως 2.600 δολάρια) ανά τόνο. Ωστόσο οι παραγωγοί στην Γιουνάν έλαβαν εντολή να μειώσουν την παραγωγή τους από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο σε επίπεδα 90% χαμηλότερα από εκείνα του Αυγούστου, προκειμένου να αποφευχθούν γενικευμένα μπλακ άουτ στην Κίνα. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τιμές στα 67.300 γιουάν. 

Η Γιουνάν είναι η επαρχία με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή πυριτίου στην Κίνα, με μερίδιο 20%. Η Σιτσουάν, η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το ρεύμα, είναι τρίτη με μερίδιο 13%. Η κορυφαία παραγωγός, η Σιντσιάνγκ, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει σημαντικές διακοπές στο ρεύμα. 

Η εκτίναξη του πυριτίου σε συνδυασμό με τη ραγδαία άνοδο στις τιμές φυσικού αερίου, πετρελάιου, αλουμινίου και χαλκού έρχεται να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για πολλές βιομηχανίες, που μετακυλύουν με τη σειρά τους μέρος των βαρών στους καταναλωτές. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News