Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός μπορεί να επιταχυνθεί έως και το 4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

Λαγκάρντ: Δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στην άνοδο του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να μην αντιδράσει υπερβολικά στην προσωρινή όπως θεωρεί αύξηση των τιμών και συνιστά υπομονή σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Αυτό το μήνυμα έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια φόρουμ, υποβαθμίζοντας για άλλη μια φορά τους φόβους για τον πληθωρισμό

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να προκαλούνται σταθερά σε μια σειρά παραγόντων, από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας έως τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η βασική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αντιδράσουμε υπερβολικά στα παροδικά σοκ στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία δεν θα επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της ΕΚΤ αναφορικά με τις κεντρικές τράπεζες.

«Θα αντιδράσουμε μόνο στις πιέσεις του πληθωρισμού που πιστεύουμε ότι είναι ανθεκτικές και αντικατοπτρίζουν τη βασική δυναμική του πληθωρισμού», δήλωσε. «Δεν διακρίνουμε κανένα σημάδι ότι η αύξηση αυτή του πληθωρισμού είναι ευρείας βάσης σε ολόκληρη την οικονομία».

Ο πληθωρισμός μπορεί να επιταχυνθεί έως και το 4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (ποσοστό διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ), εντούτοις η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει γρήγορα κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια.

«Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κινηθεί σχετικά ήπια πάνω από τον στόχο για μια μεταβατική περίοδο μας επιτρέπει να δείξουμε υπομονή αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι να σιγουρευτούμε ότι αυτή η βελτίωση θα διατηρηθεί», συμπλήρωσε. «Χρειαζόμαστε ακόμα τη διευκολυντική νομισματική πολιτική για να βγούμε με ασφάλεια από την πανδημία και να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σταθερά στο 2%».

Παράλληλα όπως ανέφερε, δεν παρατηρούνται αυξήσεις στους μισθούς, ενώ η ανεργία αναμένεται να πέσει κάτω από τα πριν την πανδημία επίπεδα, έως το β΄ τρίμηνο του 2023. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News