Business & Finance Δευτέρα 12/07/2021, 11:57
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Δεδομένες οι αλλαγές στο guidance της ΕΚΤ

Μετά την αλλαγή της στρατηγικής για τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Δεδομένες οι αλλαγές στο guidance της ΕΚΤ

Μήνυμα στους επενδυτές να περιμένουν αλλαγή της οδηγίας (guidance) για την νομισματική πολιτική σε περίπου 10 ημέρες έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Μεταξύ άλλων, η Γαλλίδα οικονομολόγος προανήγγειλε ότι η επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουλίου) θα έχει «ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές και διαφοροποιήσεις».

«Θα είναι μια σημαντική συνάντηση. Δεδομένης της ανάγκης να επικοινωνήσουμε την υλοποίηση της δέσμευσής μας, οι κατευθυντήριες γραμμές σίγουρα θα αναθεωρηθούν» τόνισε χαρακτηριστικά, λίγες ημέρες μετά την ιστορική αλλαγή της στρατηγικής της Φρανκφούρτης για τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι πρότινος στρατηγική της ΕΚΤ έκανε λόγο για πληθωρισμό «κάτω, αλλά κοντά στο 2%». Πλέον, όμως, στόχος είναι ο «πληθωρισμός 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», επιτρέποντας μια «μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ο πληθωρισμός θα είναι ήπια άνω του στόχου».

Η παραπάνω αλλαγή, όπως είναι φυσικό, έχει τροφοδοτήσει μια σειρά σεναρίων για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας, ενόσω η ανάκαμψη της Ευρωζώνης αρχίζει και αποκτά ρυθμό. Πάντως, η ίδια η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το τρέχον πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, θα «τρέχει» έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022.

«Μπορεί να ακολουθήσει μια μετάβαση σε μια νέα μορφή» έσπευσε να σχολιάσει, όσον αφορά την στρατηγική των επόμενων ετών, χωρίς βέβαια να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, έκλεισε κάθε συζήτηση περί πρόωρου τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επικαλούμενη τους κινδύνους που προκύπτουν για την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της παραλλαγής Δέλτα.

Όσον αφορά τα επίπεδα του πληθωρισμού, τα οποία προσεγγίζουν τον στόχο του 2%, η κυρία Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική, εξηγώντας ότι η αύξηση του δείκτη τιμών είναι προσωρινή, καθώς το peak αναμένεται εντός του 2021.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News