Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 10:25
BUSINESS & FINANCE

Λαγκάρντ: Περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande

Λαγκάρντ: Περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande

Η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην Evergrande είναι «περιορισμένη», εκτίμησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, την ώρα που υπάρχουν ανησυχίες ότι η κατάρρευση της καταχρεωμένης κινεζικής εταιρείας θα συμπαρασύρει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο κινεζικός γίγαντας των ακινήτων μπορεί να ταρακουνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς πολλές τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν έκθεση στην Evergrande μέσω δανείων και έμμεσων συμμετοχών.

Ειδικοί θεωρούν ότι το επαπειλούμενο default της Evergrande ενδεχομένως να προκαλέσει μετασεισμούς και στην παγκόσμια οικονομία, όμως υπάρχει η πεποίθηση ότι οι κινεζικές αρχές θα περιορίσουν τις επιπτώσεις και θα αποτρέψουν το λεγόμενο «contagion».

Όπως είπε στο CNBC η Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την υπόθεση. «Το κοιτάζουμε. Το παρακολουθούμε και είχα μία ενημέρωση την Πέμπτη γιατί πιστεύω ότι όλες οι αγορές είναι αλληλένδετες», σημείωσε.

«Έχω πολύ ζωντανές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελίξεις στην Κίνα, οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη ειδικότερα, η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», τόνισε, αναφερόμενη στην Evergrande.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη για την πιθανότητα ενός χαοτικού φαινομένου ντόμινο με διεθνείς προεκτάσεις στην περίπτωση κατάρρευσης της Evergrande, η Λαγκάρντ απάντησε: «Όπως σας είπα, αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι επιπτώσεις και η έκθεση έχουν ως επίκεντρο την Κίνα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τις ΗΠΑ, αλλά μπορώ να πω ότι για την Ευρώπη, η άμεση έκθεση είναι περιορισμένη».

Παρόμοια στάση είχε τηρήσει την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News