Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Από το 2022 η υποχώρηση πληθωρισμού

Αναμένεται κάποια αντίδραση του πληθωρισμού όταν η αγορά εργασίας ενδυναμώσει

Λαγκάρντ: Από το 2022 η υποχώρηση πληθωρισμού

Αρκετοί από τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στα ύψη είναι προσωρινοί και θα υποχωρήσουν του χρόνου και ως εκ τούτου θα υποχωρήσει μαζί τους και ο πληθωρισμός. Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος τόσο της επικεφαλής της, όσο και μέλους του διοικητικού της συμβουλίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του CNBC και μεταδόθηκε σήμερα Παρασκευή, η Κριστίν Λαγκάρντ, επέριψε το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για την άνοδο στις τιμές καταναλωτή στα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί το 2022. 

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επιστροφή σε περισσότερη σταθερότητα του χρόνου διότι πολλές από τις αιτίες των υψηλότερων τιμών είναι προσωρινές», σημείωσε. «Αν παρατηρήσετε τι έχει προκαλέσει (την άνοδο), πολλοί από τους λόγους έχουν να κάνουν με τις τιμές της ενέργειας. Τα πράγματα θα επανέλθουν στη θέση τους όταν βρεθούν νέες πηγές προμηθειών, ωστόσο οι υψηλότερες ενεργειακές τιμές μπορεί να επιμείνουν, καθώς σχετίζονται με τη μετάβαση της εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων», προσέθεσε. 

Η ίδια όπως συμπλήρωσε αναμένει κάποια αντίδραση του πληθωρισμού όταν η αγορά εργασίας ενδυναμώσει, εντούτοις όπως ξεκαθάρισε υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί με τουλάχιστον 1 εκατ. περισσότερους ανέργους σε σχέση με πριν την πανδημία. 

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίσθηκε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ιγνάθιο Βίσκο, ο οποίος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση Rai, δήλωσε ότι δεν διακρίνει κανέναν υποκείμενο παράγοντα για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε αυτό το προσωρινό υψηλό επίπεδο, από τη στιγμή που οι μισθοί δεν αυξάνονται. Αρκετοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είναι της ίδιας άποψης, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει κοντά ή και λίγο υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%, προσωρινά.  

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η  Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε αναφορικά με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία αγοράς. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει ότι θα μειώσουν τις αγορές αυτές (tapering). Όμως, ξεκαθάρισε ότι οι κινήσεις αυτές των κεντρικών τραπεζών διαφέρουν.  

«Υπάρχει ένα στοιχείο για το tapering που σχετίζεται με τον τρόπο που εκείνοι (Fed) έχουν δομήσει το πακέτο στήριξης της οικονομίας, δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Είμαστε στη διαδικασία της εξισορρόπησης και έχουμε αρχίσει να εξισσοροπούμε». 

Ερωτηθείσα για το θέμα της Evergrande, απάντησε ότι η έκθεση της Ευρωζώνης σε οποιοδήποτε κίνδυνο θα είναι περιορισμένη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News