Business & Finance Πέμπτη 17/06/2021, 21:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Fed ετοιμάζεται για πιο «σφιχτή» πολιτική: Θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

Μέχρι στιγμής η νομισματική πολιτική έχει ευνοήσει τις συνθήκες ρευστότητας με καταλυτικό ρόλο ιδίως σε χώρες όπως η Ελλάδα

Η Fed ετοιμάζεται για πιο «σφιχτή» πολιτική: Θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ άναψε φωτιές στις χρηματαγορές και πυροδότησε έναν νέο κύκλο συζητήσεων για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία μέχρι στιγμής έχει «κρατήσει» την ευρωπαϊκή οικονομία, δημιουργώντας ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed συζήτησαν το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ βλέπουν ως πιθανό το 2023 να υπάρξουν δύο επιτοκιακές αυξήσεις, ενώ οκτώ εξ αυτών έκαναν λόγο για τρεις αυξήσεις. 

Η Fed ετοιμάζεται για πιο «σφιχτή» πολιτική: Θα ακολουθήσει η Ευρώπη;-1

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Fed και τις εξαγγελίες της, οι πρώτες αυξήσεις δεν προβλέπονταν πριν από το 2024, ωστόσο με την αμερικανική οικονομία να έχει ανοίξει τον ρυθμό ανάκαμψης το τελευταίο διάστημα, οι αξιωματούχοι της Fed αρχίζουν πλέον να αναθεωρούν, όπως έδειξαν, τη νομισματική πολιτική τους. 

Η Fed ετοιμάζεται για πιο «σφιχτή» πολιτική: Θα ακολουθήσει η Ευρώπη;-2

Η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι κατά πόσο έχει έρθει η ώρα η αμερικανική κεντρική τράπεζα να αρχίσει το tapering (τη μείωση των αγορών ομολόγων), όπως έκανε το 2013, μετά τη σύσφιξη της ποσοτικής χαλάρωσης για να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007/09.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δεν έδωσε καμία ένδειξη αναφορικά με τις αγορές ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πάουελ, η αμερικανική οικονομία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει πριν θεωρηθεί ότι έχει σταθεί ξανά στα πόδια της και θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες για να δούμε αν και εφόσον η ανάκαμψή της στηρίζεται σε σταθερές βάσεις. 

Ο πληθωρισμός μπορεί να έτρεξε τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό σε 13 χρόνια, ωστόσο συγκρινόμενος με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν σχεδόν τα πάντα ήταν ακινητοποιημένα, δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για να διαπιστωθεί αν η επιτάχυνση του πληθωρισμού είναι πρόσκαιρη ή μόνιμη (οι περισσότεροι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πάντως το πρώτο).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές τονίζουν ότι οι οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το 2013 δεν έχουν καμία σχέση, καθώς τότε η αμερικανική οικονομία είχε δείξει σαφή δείγματα γραφής, αναφορικά με την ανάκαμψή της. Και η μεγάλη ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το 2013 είναι ότι τότε η εικόνα της αγοράς εργασίας ήταν ισχυρή, κάτι που σήμερα σε καμία των περιπτώσεων δεν ισχύει. 

Σε αυτό που συμφωνούν οι εμπειρογνώμονες είναι στο εξής: η στάση «wait and see» της Fed είναι επί του παρόντος η ενδεδειγμένη για πώς πρέπει να κινηθεί μελλοντικά. 

Η Ευρώπη

Μια στάση την οποία κατά πώς φαίνεται θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ενδεχομένως να μην έχει τα δεδομένα εκείνα που χρειάζεται προκειμένου να αποφασίσει αν πρέπει να επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων. 

Με τις δηλώσεις αυτές, ο Φίλιπ Λέιν φρόντισε να διαψεύσει κατά κάποιο τρόπο τις εκτιμήσεις εκείνες που θεωρούσαν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο ιδιαιτέρως κρίσιμη. 

Όπως δήλωσε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του Bloomberg, η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά σημαντική, ωστόσο η ΕΚΤ δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει τα δεδομένα εκείνα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για αλλαγή στη νομισματική της πολιτική, ενώ -όπως τόνισε- απεναντίας το φθινόπωρο θα υπάρξει σωρεία τέτοιων στοιχείων. 

Επίσης, όπως επισήμανε, είναι πρώιμο και ανώφελο να γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για το τέλος του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας (ΡΕΡΡ) ύψους 1,85 δισ. ευρώ, ειδικά με τα ποσοστά ανεργίας τόσο ψηλά. Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ θα αντισταθμίσει τους μικρότερους όγκους συναλλαγών εξαιτίας του καλοκαιριού, αγοράζοντας περισσότερα ομόλογα σε περιόδους όπου η κινητικότητα είναι πιο έντονη. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ κατά την τελευταία συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε να διατηρήσει τον επιταχυνόμενο ρυθμό αγορών ομολόγων ως μέρος του προγράμματος ΡΕΡΡ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News