Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι χρηματαγορές τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed 

Οι χρηματαγορές τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed 

Η αλλαγή σελίδας στην πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ, έχει επιφέρει επίσης μια αλλαγή στις προσδοκίες των χρηματαγορών αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι προοπτικές για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχουν κάνει τις χρηματαγορές να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στο δεύτερο ήμισυ του 2023.

Πλέον στα eurodollar futures με ημερομηνία ωρίμανσης τον Σεπτέμβριο του 2023, η αύξηση των επιτοκίων την περίοδο εκείνη έχει φθάσει στις 40 μονάδες βάσης, από τις 30 μονάδες βάσης στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. 

Μάλιστα σήμερα Δευτέρα τα futures στοιχηματίζουν υπέρ περισσότερων από μία αυξήσεις επιτοκίων, εν συγκρίσει με τη μετά βίας μία αύξηση την περασμένη εβδομάδα. 

Απόδειξη του πως στις χρηματαγορές έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες, είναι ότι τη περασμένη Παρασκευή στα futures με λήξη τον Ιούνιο του 2023, καταγράφηκε ο τρίτος μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών που έχει σημειωθεί ποτέ. 

Στα εν λόγω futures οι επενδυτές ποντάρουν σχετικά με το πως θα κινηθεί το επιτόκιο LIBOR, ένα από τα πιο διαδεδομένα επιτόκια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, σε σχέση με τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. 

Οι χρηματαγορές τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed -1

«Οι χρηματαγορές επί του παρόντος τοποθετούνται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων το δεύτερο μισό του 2023, ωστόσο το χρονικό πλαίσιο είναι αρκετά μακροπρόθεσμο και θα αλλάζει στην πορεία, ειδικότερα αν η αμερικανική αγορά εργασίας εξακολουθήσει να χάνει θέσεις εργασίας, όπως έγινε τον Δεκέμβριο», τονίζει ο Κένεθ Μπρουξ, στρατηγικός αναλυτής στη Societe Generale στο Λονδίνο. 

Ενώ οι χρηματαγορές εκτιμούν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά για αρκετό διάστημα ακόμη, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων από τον Ιανουάριο του 2022. 

Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Κλαρίντα η αμερικανική οικονομία αναμένεται να έχει μια εντυπωσιακή πορεία μέσα στο 2021, τονίζοντας ότι η στήριξη της Fed σε αυτήν θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τα τωρινά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News