Business & Finance Τετάρτη 16/06/2021, 19:27
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Σε καλό δρόμο οι ΗΠΑ για μία ισχυρή ανάκαμψη

Γέλεν: Σε καλό δρόμο οι ΗΠΑ για μία ισχυρή ανάκαμψη

Oι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία, διαμήνυσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, καλώντας τους βουλευτές να στρέψουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων προβλημάτων της αμερικανικής οικονομίας.

Σε ομιλία της στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Γερουσίας η Γέλεν υποστήριξε ότι ανέλαβε τη θέση της υπουργού Οικονομικών τον Ιανουάριο ελπίζοντας να βοηθήσει τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν την κρίση.

«Χάρη σε αυτό το Κογκρέσο και την ψήφιση του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο προς αυτόν τον στόχο» σημείωσε, αναφερόμενη στο πακέτο στήριξης των 1,9 τρισ.δολαρίων.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις όσον αφορά την ανισότητα, τη μείωση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, το φυλετικό χάσμα και την κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση αυτών των προβλημάτων απαιτεί σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα για τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτικών και διαρκών αγαθών, η Γέλεν απάντησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί τον πληθωρισμό πολύ προσεκτικά και εξετάζει το θέμα σοβαρά. «Κανένας δεν θέλει να επιστρέψουμε στις ημέρες του κακού υψηλού πληθωρισμού της δεκαετίας του 1970», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια απέδωσε τον υψηλό πληθωρισμό στη δυσκολία επανεκκίνησης της αμερικανικής οικονομίας και, όπως είπε, ήδη η αμερικανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς.

Αναφερόμενη στο φορολογικό μέτωπο, η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν κάθε μέσο προκειμένου να διασφαλίσουν οτι οι χώρες θα καταργήσουν τους φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών που δημιουργούν διακρίσεις και εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα κρατήσουν στην άκρη την επιλογή των δασμών.

Υπογράμμισε ότι είχε «πολύ εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογό της για το θέμα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία ότι ολόκληρη η Ε.Ε. θα υποστηρίξει την αύξηση του παγκόσμιου ελάχιστου φόρου, όπως πρότειναν οι ΗΠΑ.  
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News